Jump to content

Vaterlo

Nariai
  • Pranešimai

    66
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Reputation Activity

  1. Patinka
    Vaterlo got a reaction from vk_ in Šilauogės   
    Sveiki, prireikė ir man pasitart su šilauogių augintojais.  Iškart pasakysiu, kad auginimo patirties neturiu jokios, tik šiaip skaičiau, domėjausi. Tiek tų mano žinių, na ir metai visai kuklios auginimo praktikos. Šiemet iš noriuuogu.lt pirkau 4 vnt. šilauogių sodinukų, veislės: 1 vnt. Toro, 1 vnt. Bluecrop, na ir 2 vnt. Huron (labai jau suviliojo aprašymas, nors ir kaina atitinkama ;)). Stengiaus pirkti vid. vėlyvumo, atsparias šalčiui veisles, nes gyvenam šaltam krašte – apie Anykščių / Utenos r. ribą. Dar turiu pernai dovanotą lietuviškos veislės Gila krūmelį.
    Duobes kasiau sunkiame priemolyje, 70 cm (gylis) x 100 cm (plotis). Duobių kraštai iškloti hidroizoliacija. Dugnas žvyras, virš jo Durpetos aukštapelkių durpės, maišytos su pušų žievėmis, stambiomis pjuvenomis, trupučiu smėlio. Duobės gerai susistovėjusios, užpildytos prieš 2 metus. Mulčias šviežias, iš šiemet pirktų tų pačių durpių, eglių spyglių, na ir pačius eglišakius palikau. Laistau pastovėjusiu gręžinio vandeniu arba lietaus vandeniu (kai yra tokio).
    Šilauoges pirkau vėlai gegužės mėn., pataikiau ant pačių sausrų. Skubiai nuėmiau visus žiedus, kurių buvo be galo daug, ir gan drastiškai apgenėjau, kad negarintų per stipriai vandens ir kuo greičiau įsišaknytų. Šilauoges gavau stiprokai aplūžusiomis šakelėmis, Toro dar ir nulūžusia viršūne, bet tai gal net į naudą išėjo tokiu sausu oru, ir genėt užtai visai nebuvo gaila. Va ko nepadariau, tai pamiršau pamirkyt šaknis kokiam kibire (o reikėjo, nes buvo stipriai susiraizgiusios), o kažkaip išsklaidyt jų buvo misija absoliučiai neįmanoma. Ir dar nepanaudojau įsišaknydinimo stimuliatoriaus, ką irgi buvo suplanavusi. Na bet sąžiningai laistant visi sodinukai sėkmingai prigijo ir pradėjo leisti ūglius su lapeliais. Tik pastebėjau, kad šilauogės jautrus augalas. Dvi dienas nepalaistau – lapai parausta. Tada palaistau – vos ne kitą dieną pažaliuoja (ypač Toro greit reaguodavo). Tada laistau kasdien – žiūriu, vėl rausta. Gal nuo perlaistymo, atseit išploviau visą azotą? Atsirado ir kitų bėdų – Gilos lapeliai pradėjo keistai dėmelėmis ruduoti, Huronas pradėjo auginti mažus deformuotus lapelius, Toro viršūniniai lapeliai dėmėti ir atrodo kaip apgraužti, Bluecropo žievė kažkokia įtartina, nors bendra krūmelių būklė lyg ir neatrodo prasta. Tai ir nežinau dabar – ar man čia sukti galvą dėl ne visai gražių krūmelių ir bandyt juos nupurkšt stipriai mažinta norma kokių geresnių universalių bechlorių trąšų ar amonio sulfato, ar parūgštint pabėrus šiek tiek granuliuotos sieros? Kaip paskaičiau aukščiau, tai matau, kad daug kam šiemet šilauogės rodo kažkokius diskomforto požymius, tai sakau, gal ir man nieko nedaryti ir palikt ramybėj iki kitų metų, o tada jau žiūrėti?
    Bandysiu kelti foto, žiūrėsiu, kaip seksis.
    Bluecrop atrodo taip:


    Gila:



    Huron:

    Huron iš arti (matosi maži deformuoti lapukai):

    Kita Huron:

    Huron (irgi maži keisti lapukai):

    Toro:

    Toro viršūnė iš arti (dėmėta ir skylėta):

×
×
  • Create New...