Jump to content

Stalkeris

Recommended Posts

Sveiki. ar esate kas bandę išsiauginti obelų iš sėklų? Kiek žinau, kaip bazė vėlesniam skiepyjimui, kad obelis būtų atspari, labiausiai tinka antaniniai. Bet pradėjau galvoti, ar daiginti namuose per žiemą, (gal nebus atsparus sodinukas), ar daiginti lauke, bet paskui pavasarį žolėse sunku bus rast daigą. Gal kas turite patirties?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 5 metų...
prieš 2 minutes , Joolius pranešimas:

Jeigu dauginčiau obelį auginiais - tai kiek suprantu nauja obelaitė paveldėtu veislę, o kaip su poskiepiu? Tarkim auginys bus nukirptas nuo auksio su m26 poskiepiu, tai ar nauja obelaitė augs ir turės visas m26 poskiepio savybes?

Šakelė nepaveldės jokių poskiepio savybių. :) 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Prieš 2 valandas, Joolius pranešimas:

Tai kokio dydžio obelis augs? Kaip sėjinukas, ar išvis kažkas "netikėto"?

Kiekviena veislė pasižymi jai būdingu augumu. Būna neaugios, vidutiniškai augios ir labai augios veislės. Pasodinink vienodomis sąlygomis šalia neaugią ir augią veisles ir rezultate gausi vieną nedidelį ir vieną didelį medžius.

Į tokį veislių augumą atsižvelgiama parenkant optimalius poskiepius. Jei nori, pavyzdžiui, vidutinio dydžio vaismedžio, tai neaugią veislę reikia skiepyti į didesnio augumo poskiepį, o augią veislę - į mažesnio augumo poskiepį. Vaismedžio augumą veikia tiek poskiepio savybės, tiek įskiepio savybės. Visa tai yra aprašyta internete, paieškojus galima rasti. Pavyzdžiui čia veislių aprašymuose nurodomas ir jų augumas: https://www.manoukis.lt/mano-ukis-zurnalas/2016/11/obelu-veisles-ekologiniams-sodams/

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jei jau apie tai kalbame, tai pilnam vaizdui reikia pridėti informaciją apie poskiepius, kurią turiu nusikopijavęs savo archyve. :)

Kai kurių populiarių poskiepių savybės

Obelys

P 22 – vaismedžiai labai stipriai sumažinti, mažesni negu su M.9 poskiepiu; labai gausiai dera; labai atsparūs šalčiams; vidutiniškai atsparūs pašaknio ligoms; poskiepiai įsišaknja gana sunkiai.

M 9 – vaismedžiai nykštukiniai; dera gausiai; šaknų sistema silpna ir sekli; jautrūs šalčiams; vidutiniškai atsparūs pašaknio ligoms; Tinka gerai sukultūrintiems, derlingiems dirvožemiams; Poskiepiai įsišaknija gana sunkiai.

B 9 – vaismedžiai nykštukiniai, auga truputį labiau negu su M 9 poskiepiu; dera gausiai; atsparūs šalčiams; atsparūs pašaknio ligoms; poskiepiai įsišaknija labai sunkiai, todėl dažniau naudojama kaip augumą mažinantis intarpas.

P 60 – vaismedžiai nykštukiniai, auga panašiai kaip ir B 9; labai gausiai dera; poskiepiai labai gerai įsišaknija; atsparūs šalčiams ir ligoms.

P 2 – vaismedžiai žemaūgiai, tačiau dau geriau auga nei su M 9 poskiepiu; labai gausiai dera; labai atsparūs šalčiams; mažai jautrūs pašaknio lygoms; poskiepiai įsišaknija gana sunkiai.

P 14 – medžiai pusiau žemaūgiai, pagal augumą panašūs, kaip ir skiepyti į M 26; produktyvesni negu skiepyti į M 26; Formuoja gerą šaknų sistema; Atsparus šalčiams ir ligoms; Poskiepiai lengvai įsišaknija.

M 26 – vaismedžiai pusiau žemaūgiai; Gausiai dera; Atsparūs šalčiams; Mažai jautrūs pašaknio ligoms; formuoja gerą, stiprią šaknų sistemą; poskiepiai įsišaknija sunkokai, bet geriau negu poskiepio M 9.

M 7 – vaismedžiai dar priskiriami prie pusiau žemaūgių, augumas maždaug 25% mažesnis negu ant stipriai augančių poskiepių; gausiai dera; vidutiniškai atsparūs šalčiams; pašaknio ligoms beveik neatsparūs; poskiepiai įsišaknija gerai.

MM 106 – vaismedžius derėtų priskirti prie aukštaūgių, auga stipriau negu ant M 7 poskiepio; dera gausiai; neatsparūs šalčiams bei pašaknio ligoms; poskiepiai įsišaknija labai gerai.

A2 – vaismedžiai aukštaūgiai; labai atsparūs šalčiams; beveik nejautrūs pašaknio ligoms.

Paprastojo antaninio sėjinukai – aukštaūgių vaismedžių sėklinis poskiepis; labai atsparūs šalčiams.

Poskiepiai.jpg

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...