Jump to content

Šilauogės


Ekologinis131

Recommended Posts

  • po 5 mėnesių...

Sveiki, norėčiau pradėti Šilauogių ūkį ir jį ilgai vystyti. Šiuo metu ūkininkauju pas senelius augalininkystės ūkyje, tačiau noriu pradėti savo - sodininkystės? Kaip mano, ar investicija į šilauoges protinga, ir ar ji atsipirks? Ar bus įmanoma plėstis? Kaip pradėti?

Mano nuomone šilauogės visada bus paklausios, juolab jos yra transportabilios, greitai negenda, lengvai nesitraiško, gerai šaldosi.. Bet, tai ilgalaikė investicija, kurį duos apčiuopiamus dividendus ne anksčiau kaip po 5 metų.. Nes sodinti teks antramečius daigus. Pradžioje reikės nemažų investicijų- daigai, sistemingo laistymo klausimo išsprendimas, apsauga nuo vėjų.. Be to, verslo plane siūlau skaičiuoti pesimistinį variantą, kad gali tekti pardavinėti šilauoges po 2 EUR/kg.. Skaičiai po 6 metų atrodytų taip: iš 1 ha (3000 augalų) realu priskinti apie 6-10 tonų ir parduodant jas po 2 EUR, manau galima tikėtis pelno.. Vėliau tikėtina, derlingumas didės (jeigu neapšals)... Turint 2  ha derančių šilauogių 1 šeima gali visai neblogai išgyventi..Žmonės šilauoges mielai perka, tik kainos kol kas kandžiojasi (2015 m 4-5 EUR/kg.. Ši uoga labai sparčiai populiarėja.. Žinau ką rašau, nes ir pats auginu šilauoges, ir 6 metai paprekiauju ž.ū. produkcija..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 4 savaičių...

Silauoges,taip ju norejau,nusipirkau iskase vyrai didziule duobe,vaziavau apie 60 k.joms skirtu zemiu.Sodinau pavasari sunkiai,bet prigyjo,augo graziai,bet pastebejau si rudeni,kad pabuvojo kurmis ir po kurio laiko pradejo visti virsuneles.Ka daryti,kaip isgelbeti?

Kurmiai visur yra problema. bandykit preparatus nuo ju. uzspaudykit zeme kur jie iskilnojo. tikekites kad pabegs.

Pradejo vysti rudeni virsunes ar is anksciau?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Andrys, tai pasakyk daugiau tu budu?

Manau priklauso kiek jus ketinate sodinti? Jei nedaug tai kam ieskoti kazkokios technikos? Kastuvas bus geriausias budas duobem daryti :) Kita- plugas. Trecia http://skelbiu-img.dgn.lt/1_16_290802634/bulviu-kasamos-kombainukai-rusiuotuvai.png  esu sodines ir su tokiu. tik siek tiek uztrunka kol pakankamai isgilini. Ketvirta http://1.bp.blogspot.com/-dfeOCKwi7ho/U-EhQar9MRI/AAAAAAAAAcc/ioBx0mhUYbU/s1600/2013-10-25+10.59.28.jpg didelio diametro graztas. Jums ir budai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Manau priklauso kiek jus ketinate sodinti? Jei nedaug tai kam ieskoti kazkokios technikos? Kastuvas bus geriausias budas duobem daryti :) Kita- plugas. Trecia http://skelbiu-img.dgn.lt/1_16_290802634/bulviu-kasamos-kombainukai-rusiuotuvai.png  esu sodines ir su tokiu. tik siek tiek uztrunka kol pakankamai isgilini. Ketvirta - http://1.bp.blogspot.com/-dfeOCKwi7ho/U-EhQar9MRI/AAAAAAAAAcc/ioBx0mhUYbU/s1600/2013-10-25+10.59.28.jpg didelio diametro graztas. Jums ir budai.

sodinama bus tikrai nemazai tai su kastuvu ne. Gal foto turi kaip pavyko su ta svaidomaja bulviakase, ar uzteko gylio ir plocio?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 mėnesių...

saip jei sodint silauoges savo poreikiams, nedaug, griovius isikast ir juos uzpildyt substratu, ypac durpes maisant su pjuvenomis ,butu geriausia bent 1 metus pries sodinima, nes savo silauoges sodinau per du kartus ir kazkaip pasijuto skirtumas .Tas kurias sodinau i sviezia nesusitovejusi substrata prasciau prigijo ir skurdziau augo pirmais metais , bet ir velgi galiu but ir neteisus , nes as turiu pomegi isbandyt daug skirtingu veisliu ir tas augimo skirtumas galejo ir nuo veisles priklausyt.Kita vertus  kai nori daug skirtingu veisliu turet sunku ir kokybisku ypac jaunu sodinuku gaut , nes del sodinuku pirkeju kvailo poziurio, galbut ipirsto tu paciu biznieriu ir sodinuku prekiautoju , kai sodinukai jau su ziedais  ir su uogomis yra patys geriausi o biznieriams del tokio pirkeju poziurio pelningiausi. Prekiautoju paprasius sodinuku iki 2 metu amziaus jie tegali pasiulyt tik dideli kieki min 100 , nes kitaip jiems neapsimoka, vezt is Lenkijos medelynu. o man kaip megejui t.y. perdaug.  Lietuvos silauogiu augintoju yra nedaug o ir tie kurie tuo uzsima ,kokybisku sodinuku augina tik 2-3 nu geriausiu atveju 4 veisles o ir tu paciu jaunu sodinuku, pas Lietuvos augintojus, atejus pavasariui, didelis trukumas buna .Taigi del tokios keistos situacijos ir poziurio i sodinukus , nors atrodo, kad silauogiu sodinuku yra pilni turgus , bet gaut kokybiska jauna, neperaugusi sodinuka megeJui   misija neimanoma tampa.Pats pirkau 12 veisliu sodinuku ir tik dvieju veisliu sodinuku gavau iki 2 metu amziaus o visi kiti sodinukai neaisku kiek metu kankinti pas biznierius, nors jau zydintys bet suvargusiomis saknimis ir nesuformuotais krumais.Tokius sodinukus pasodinus , jauni dvimeciai silauogiu krumai savo prigijimu, augimu ir gyvybingumu sias dvasnas lenkia dvigubai.O ir esant tokiai betvarkei sodinuku prekyboje , negali but tikras , kad nusipirkai veisle tokia kokia norejai nupirkt .IS mano nupirktu 12 veisliu silauogiu jauciu, kirvis atitiks kota , tik kokia puse :))

 

Beje noreciau su forumieciu silauogiu augintojais pasikolsuntuot del silauogiu laistymui skirto vandens parugstinimo budu.Kadangi turiu nedideli melziamu karviu ukeli ir irengimams plauti ir pieno akmenims tirpinti perkame is alfa lavel firmos  tam tikros koncentracijos sieros ir fosforo rugsties misini, kitu priedu lyg ir neturetu but , bent jau taip ant etiketes  teigia .Si tirpala nedaznai naudojame irengimams plauti taciau laikui begant jo susikaupia nemazi kiekiai , nes ispilt i kanalizacija mums draudzia ir turime utilizuot kitais budais.Siemet per sausras pabandziau silauoges kelis kartus gausiai palaistyti vandeni parugstinus siuo tirpalu , kazkokiu neigiamu poveikio ar pazeidimu lyg ir nepastebejau.Tiesa pamirsau pasakyt , kad to rugsciu misinio didziaja dali sudaro fosfro rugstis o mazesniaja sieros rugstis.Taigi noreciau paklaust kaip jus nurugstinate vandeni laistant silauoges o ir kaip manote ar sis mano sugalvotas budas ir priemones tinka silauogems o gal priesingai as tiesiog zudau jas ????:)Siaip substrato rugstingumo lygi su siuo tirpalu pavyko sureguliuot labai gerai , kai matavau buvo nuo 3,5 iki 3,8

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 3 mėnesių...
  • po 1 mėnesio...

Galiu padėti veisiant šilauogyną, bei įsigyti pigesnius daigus. Auginu pats 7metus šilauoges. 

kaip rūgštinate žemę? Pernai pasodinau 20 krūmelių. Prieš sodinant pyliau rudą durpę, maišiau su spygliuočių pjūvenomis, bet mano PH matuoklis šiemet rodo 7. Suprantu, kad blogai.Ką patartumėt?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 3 mėnesių...
  • po 4 mėnesių...

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...