Jump to content

Teliuku auginimas lauko nameliuose


Liudas_L

Recommended Posts

Sveiki, norejau jusu nuomones ir patarimu ar apsimoka, ar patogu, ar jie nesusala ziema teliukai tuose nameliuose?

Nes kiek teko buti ukininku ukiuose, nelabai maciau kad ziema kas laikytu juos tuose nameliuose.. Tad idomu kokios bedos uzpuola isigijus toky daikta ir laikant jame teliukus. Maciau cia viena video kur zub`e augina taip tai sake gerai,labai patinka ir rekomenduoja...Bet kazkaip noretusi daugiau nuomoniu :D

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 3 mėnesių...
Sveiki, norejau jusu nuomones ir patarimu ar apsimoka, ar patogu, ar jie nesusala ziema teliukai tuose nameliuose?

Nes kiek teko buti ukininku ukiuose, nelabai maciau kad ziema kas laikytu juos tuose nameliuose.. Tad idomu kokios bedos uzpuola isigijus toky daikta ir laikant jame teliukus. Maciau cia viena video kur zub`e augina taip tai sake gerai,labai patinka ir rekomenduoja...Bet kazkaip noretusi daugiau nuomoniu :D

Man kažkada teko Lytagroj apžiūrinėt tuos namelius,tiksliai kainos nepamenu, bet per didelė ji man, kaip už tokį daiktą pasirodė.Man nelabai apsimokėtų tokį dalyką pirkt-juolab yra daug pigesnių būdų prieaugliui laikyt.Kaip ten bebūtų, tų namelių privalumas tas, kad veršeliai juose laikomi po vieną-tai sumažina užsikrėtimo ligomis pavojų :eusa-think: .Per atitinkamą laiko tarpą jie, savaime aišku, atsipirktų ir manyčiau būtų nebloga investicija. :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

pienmegy nuvaziuok ziema pas Kelneri kaip bus kokia -27 :) sian dar su pazystamu snekejom apie tuos namelius... kaip ten versiukai gyvena tuose nameliuose... Mesinukai zinau kad laikomi prie zindeniu, joms ten svarbu kad vejas euzpustu ir lietaus negautu ir kad sausa visad but, o del pieniniu kazin kaip cia....

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Aplankau p.Remigijų periodiškai....ir žiemą esu ne kartą buvęs... Tarp kitko labai reto protingumo žmogus..

O apie ūkį sprendžiu iš to, ar jam užtenka savų telyčių bandos pakeitimui, ar gali jis jų parduoti, ar tenka pirkti iš šalies... Jei ūkiui neužtenka savų telyčių..... tai kokias technologijas prieauglio auginimui jis nenaudotų, mano akims jis geras nebus..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...
  • po 1 metų...

Jeigu idomu galiu suorganizuoti tokia kelione i ukius, kurie verselius laiko lauke. Ukiai randasi Pasvalio, Panevezio rajonuose, taip pat Suvalkijoje.

 

Tuo labiau kad dabar ziema ir galima pamatyti kaip verseliai jauciasi lauke, paklausineti darbuotoju. Kam sio gruodzio oras atrodo per siltas, galim palaukti sniego ar saltesniu oru, sausio - vasario menesiais.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 4 savaičių...

Taip taip, asmeniškai pažįstu dvejų bendrovių vadovus, kurie tuos namukus likvidavo ir veršelius į uždaras patalpas kiša. Mūsų ūkio pažiūris į tai buvo- pasipinigavimas, nes prieš 7metus lankantis pas olandijos ūkininką, jis davė suprasti, kad kažin ar gerai padarė, taikydamas tokią technologiją. Dabar jau matau, viešai lenda yla iš maišo.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kiekvienam mazam padarui reikalinga siluma, tai pat ir verseliui, mano nuomone asmeniska is patirties gyvenimiskos sprendziu, atskirais atvejai kai siaucia virusas sutinku nesdavo verselius i tambura fermos saltai laikydavo. O be prieziuros tai kokia gali buti kalba apie prieaugius ir sveikatinguma, cia kalbam ne apie prieziura bet apie verseliu laikyma atskiruose boksuose lauke ziema. Gali gyventi  sutinku, bet kiek jis energijos isnaudos kad susildyti savo kuna lauke ir kiek budamas patalpoje, siltame tvarte, niekada nesutiksiu, kad su tom paciom pasaru sanaudom prieaugis bus geresnis laikant saltai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kiekvienam mazam padarui reikalinga siluma, tai pat ir verseliui,

Ne tik tame esmė. Lauke laikomi, žiemojantys  gyvūnai turi prie tokių sąlygų pratintis palaipsniui, tai yra, rudenį šaltėjantys orai leidžia prisitaikyti prie kintančių klimato sąlygų ir gyvūnai užsiaugina žieminį kailį. O čia veršelis ištrauktas iš karvės ir - į šalčius, į minusinę temperatūrą, organizmui didžiulis šokas.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na bent jau stengiames taip padaryti ir tai jau sveikintina, as ne pries naujoves tik su protu, savo zinoma, naudoju jo tiek kiek pas mane yra. Bet nejaugi laiku ir tinkamas krekenas nesugirdzius, verselio patalpinimas i sakykim kad ir -10 salti, issprendzia visas bedas ir nesukelia salutinio poveikio ir tada pasakykit man kaip vasara kur rasti minusa kur tada deti verselius?  

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Pliusas yra ne patalpinimas į šaltį.. Pliusas yra kuo greitesnis atskyrimas nuo bendro bakterinio fono.. Karvės jauniklis gana gerai perneša temperatūrų skirtumus, jei tik nėra skersvėjų ir turi kur apsikasti kojas (kasdien turi būti jam įmetama sausų švarių šiaudų)..

Žinoma, TINKAMŲ krekenų kiekių sugirdymas kuo greičiau ir kuo geriau atrinktų, turinčių kuo ilgiau suformuotą imunitetą (tuo pačiu antikūnius) tai aplinkai, kurioje telyčaitė augs, taip pat yra kertinis ir svarbiausias uždavinys..

Kiek teko patirti natūroje ir skaityti literatūroje,  tinkamai tvarkomas laikymas nameliuose turi tik vieną didelį minusą: ŽIEMĄ LAUKO TEMPERATŪRŲ NEATLAIKO DIRBANTYS SU VERŠELIAIS ŽMONĖS. elementariausiai suserga....

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Aukščiau įmestame video vienu metu girdisi, kaip riebiai nusikosti veršelis... Ir šiaip, mano požiūriu, tai yra gyvūnų gerovės pažeidimas, laikyti  lauke gyvūną, neturintį žieminio kailio. Čia eilinį kartą kažkas pernelyg susižavėjo užsieninėmis technologijomis, kurios ne itin dera su mūsų klimatu. Labai senais tarybiniais laikais valdininkai buvo užsidegę pritaikyti irgi užsienyje nusižiūrėtą kiaulių auginimo būdą - laikomos garduose su  durelėmis į lauko gardą, kurias pačios gali atsidaryti ir lauke šeriamos, žiemą taip pat. Bet su laiku teko pripažinti, kad mūsų klimatas skiriasi nuo šalių, kurios yra labiau į Europos pietus  :icon-biggrin:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Gyvai nesu maciusi ir nepriestarauju del tokio pasirinkimo, tik sakau kad as tokio laikymo budo nesirinkciau kadangi mano ukis nera didelis viso kazkiek virs simto tai mes telpame pastatuose. Del krekenu tai tikrai apziuriu kurios versiuojasi ir krekenas sugirdau, zinoma tos karves kuri apsiversiavo, nes neuzsisaldau kaip rekomenduoja senu ilgai tame tvarte gyvenusiu karviu krekenu, cia gal dideliu ukiu praktika. Tik klausimas del kraujingu krekenu, ar girdote jas verseliams, ar didele blogybe jas girdyti nes praeitais metais vienam tikrai sugirdziau, kad kazkas butu blogai atsitike nepastebejau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Matau susirinko labai daug "protingų" į šitą temą, bet nei vienas nelaiko lauke, o tik liežuvaičiais palaka. Kas iš užsienio tas blogis - kas čia dabar per sovietmetinio mąstymo palikimas. Nebepamenu visų pasisakiusių ir sunku būtų pareplikuot, bet noriu paklausti to, kuris sakė pažįstantis ūkių, kurie atsisakė tokio laikymo - prašau įvardinti kurie :) Nes kiek man teko aplankyti pradėjusiu tokį auginimą nei vienas nesiruošia grįšti atgal į tvartus.

Pienmėgys daug tiesos pasakė šituo klausimu,bet pamėginsiu ir aš pasidalinti savo žiniomis ir jau patirtimi, nes pas patį šiuo metu veršiai/talyčios visi tik lauke, be išimčių. Ir nei vienam nešalta, neivienas nekosti, ir laksto kaip laukiniai tuose garduose :)

Dėl namukų - galima rinktis ,kad ir pačius pigiausius, veršiui tai mažai įtakos turi. Bet darbti patogiau pačiam kai namukai tvirti, turi anga kitoj pusej kreigimui, lengvai nusikelia, lengvai valosi. Kas dirba nepirmus metus investuoja į tikrai patogius ir nebežaidžia su toninėm bačkom ir pan.

Gal pakartosiu kaiką kas jau buvo rašyta, bet - esminis dalykas sugirdyti krekenis. Per 30min, prieš tai pamatavus kokybę. Aš šaldau, nes kai pradedi matuot ir laikytis tam tikrį taisyklių krekenų kokybiškų visada trūksta. Prastesnę kokybę girdau buliukam.

Pasidomėkit visi ar tikrai jau ta karvė neturi žieminio kailio ;) Antras esminis dalykas išmesti į lauką per valandą nuo apsiveršiavimo. Veršis prisitaiko prie tokios aplinkos į kokią papuola per pirmas 24 valandas. Jei jeis gaus 4 litrus kokybiškų krekenų - jokie jam šalčiai nebaisūs, ypač šiemetiniai.

O toliau švara, higiena, priežiūra ir žinoma girdymas. Nuoseklus, visda vienodos temperatūros pienu, tuo pat laiku ir t.t.

Čia kaip su dviračiu - nemoki važiuot, krisi ir rėkdamas per visą šalį, kad nesamonė nutrenksi į pagrabę. Bent pasižiūrėkit iš arti kaip tas atrodo, kokie rezultatai. Dar lietuvoj neteko matyt niekur tokių telyčių tvarte, kaip augančių lauke, kur ne\ėra tvarto aplinkos ir bakterijų. Siūlo net kažkas važiuot pasižiūrėt, sėdat ir lekiat mažiau burbėję :) Tai yra augininmo technologija, o ne vienas veiksmas - išmesti į lauką. To negana. Semkitės patirties iš jau auginančių. Bet tenka pasakyti visada bus pranašesni ūkininkai tie, kurie bandys ir žinoma ras pirmieji kažką geresnio taip darydama savo ūki konkurencingesniu. Nei tiek kurie nedarys nieko apart malę liežuviu.

Pripažinkim,kad mes lietuviai dar daug ko nemokam ir dairytis į užsienį nematau čia nieko blogo.

Reik paminėti, kad tokiom salygom veršiai auga ir norvegijoj, suomijoj, švedijoj.

Išsiplėčiau, nesusiturėjau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kad kas paorganizuotu tikrai atvaziuotume, mes juk nieko ir nesakome del jusu pasirinkimo, labai gerai ir saunu, kad jums tinka ir patinka. As tik radau nuoroda ir atliktus tyrimus kurie reklamuoja verselius apgobti guniomis, kurie rodo kad silciau laikant priesvoris didesnis tai ir kalbam.O kad gali gyventi ir augti del sito niekas nesigincija ir suo kariamas pripranta :icon-wink:  cia gal per baisiai, bet koks posakis ant liezuvio. Zinot kiek tokiu Lietuvoje stambiu tvirtu ukiu ar bendroviu, mazuma 30 proc. Lietuvoje superkamo pieno is tokiu ukiu, o mums skverniams apie tokias laikymo technologijas tik pasvajoti, be jokiu papildomu investiciju tam paciam tvartelyje ir uzsiauginam tas telyciukes ir pasitaiko labai geru uzsiauginam, pasitaiko prastesniu kaip danguje taip ir zemeje. 

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...