Jump to content

kukuruzu smulkinimas


jaguars

Recommended Posts

ar dau kas serete karves kukuruzu?ar pienas didieja nuo jo? su kokia technika smulkinat,ar samdot,kiek kainuoja? kiek sejate hektaru? pasidalinkim nuomoniem visi :)

pernai sejom virs 20 ha, siemet zadam set apie 50 ha, nes tikrai naudingas pasaras. Smulkinom su VICON firmos dvivagiu smulkintuvu, tiksliau dviem, kaimynas mum prikibo, poto mes jam. Dejom i senas kolukio laiku silosines. Siemet zadam dar viena susitvarkyt, nes ten neber bloku.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Šiaip jau kukurūzų silosas duoda puikią energiją lėtai ir tolygiai visame karvės virškinimo trakte skaidomo krakmolo pavidalu. Geresnio kaip kukurūzų krakmolo mes L Bet, kaip ir visur, yra problemų. Negalima kukurūzų siloso šerti PER DAUG. Gerai susmulkinus, jo ląsteliena pasidaro neefektyvi atrajojimo palaikymui, ir kad karvės reikiamai gromuliuotų, reikia pasirūpinti, kad būtų reikiamas kiekis ląstelienos atrajojimui. Be to, kukurūzų silosas mažina bendrą raciono baltymingumą. Žalių baltymų kukurūzų silose būna 8 - 9 proc., tuo tarpu laiku nupjautuose šienainiuse - nuo 14 iki net virš 20 procentų. Taigi, kad racionas būtų subalansuotas, šeriant kukurūzų silosu, teks papildomai šerti kažkokią baltymais turtingą pašarinę žaliavą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Joks pasaras nera gerai kai yra per smulkus. Na o mes irgi pirmi metai dejom kukuruza. Smulkinom su savaeigiu ir gana gerai gavos. Dedam kukuruzu, siloso, grudainio, rapso, mineralu ir urinal'o is balticagro. Nes be jo ureja lb maza, pradzioje buvo kokie 10 dabar vidurkis turbut 20 ir koeficientas pas mus visad budavo mazas 1.5-1.8, o dabar is PT vidurki rodo 1.3+. To urinal'o maisas rodos 70lt bet uztenka 3-4 dienom. Seniau 2 siloso duobiu uztekdavo, o siemet dar galim ir pritrukt ( jei ne kukuruzai tai senai reiktu baltus rulius sert ...) Siemet irgi reiks daugiau augint kukuruzu, lb jau geras daiktas :eusa-dance:

P.S. Pamirsau darasyt, kad ir pienas padidejo, tik dabar negaleciau primest kiek, bet tikrai daugiau.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Joks pasaras nera gerai kai yra per smulkus. Na o mes irgi pirmi metai dejom kukuruza. Smulkinom su savaeigiu ir gana gerai gavos. Dedam kukuruzu, siloso, grudainio, rapso, mineralu ir urinal'o is balticagro. Nes be jo ureja lb maza, pradzioje buvo kokie 10 dabar vidurkis turbut 20 ir koeficientas pas mus visad budavo mazas 1.5-1.8, o dabar is PT vidurki rodo 1.3+. To urinal'o maisas rodos 70lt bet uztenka 3-4 dienom. Seniau 2 siloso duobiu uztekdavo, o siemet dar galim ir pritrukt ( jei ne kukuruzai tai senai reiktu baltus rulius sert ...) Siemet irgi reiks daugiau augint kukuruzu, lb jau geras daiktas :eusa-dance:

P.S. Pamirsau darasyt, kad ir pienas padidejo, tik dabar negaleciau primest kiek, bet tikrai daugiau.

Ar per mikserį šeriate??

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Viska i dalytuva kratom (vertikalu), pradzioje galvojau kad tas urinalas per dalytuva nekaip issimaisys bet viskas lyg ir normaliai, nes nuo tu dienu rodikliai pradejo gereti.

P.S. Pienmegi kaip savo srities zinovas kokio tipo dalytuvai geriausi vertikalus ar horizontalus ?

Kaimynas turi keenana, o mes silokinga, bet keenanas man lb patinka :icon-confused:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Viska i dalytuva kratom (vertikalu), pradzioje galvojau kad tas urinalas per dalytuva nekaip issimaisys bet viskas lyg ir normaliai, nes nuo tu dienu rodikliai pradejo gereti.

P.S. Pienmegi kaip savo srities zinovas kokio tipo dalytuvai geriausi vertikalus ar horizontalus ?

Kaimynas turi keenana, o mes silokinga, bet keenanas man lb patinka :icon-confused:

Pienmėgys yra šėrimo specialistas (nedrįstantis vadinti save "žinovu") bet ne šėrimo technikos.. Mikseris geriausias toks, koks atitinka ūkio poreikius... Kuris gerai sumaišo ir ne per daug susmulkina (nors tai daugiau nuo laiko priklauso) Lietuvoje dar paplitusi klaidinga nuomonė - kad kuo smulkiau, tuo geriau.. Anaiptol, taip nėra..

Tiesa, iš praktikos - horizontalaus maišytuvo geriau išnaudojamas jo tūris.... vertikalių vos ne trečia dalis tūrio neišnaudojama, dėl lipimo per viršų..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Viska i dalytuva kratom (vertikalu), pradzioje galvojau kad tas urinalas per dalytuva nekaip issimaisys bet viskas lyg ir normaliai, nes nuo tu dienu rodikliai pradejo gereti.

P.S. Pienmegi kaip savo srities zinovas kokio tipo dalytuvai geriausi vertikalus ar horizontalus ?

Kaimynas turi keenana, o mes silokinga, bet keenanas man lb patinka :icon-confused:

Pienmėgys yra šėrimo specialistas (nedrįstantis vadinti save "žinovu") bet ne šėrimo technikos.. Mikseris geriausias toks, koks atitinka ūkio poreikius... Kuris gerai sumaišo ir ne per daug susmulkina (nors tai daugiau nuo laiko priklauso) Lietuvoje dar paplitusi klaidinga nuomonė - kad kuo smulkiau, tuo geriau.. Anaiptol, taip nėra..

Tiesa, iš praktikos - horizontalaus maišytuvo geriau išnaudojamas jo tūris.... vertikalių vos ne trečia dalis tūrio neišnaudojama, dėl lipimo per viršų..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tai savaime aisku, kad seriam ne vien kukuruzu silosu, i dalytuva dar dedam sienainio miltu ir siaudu.

O tu nori pasakyt, kad nera gerai labai smulkiai susmulkintas kukuruzu silosas?

O JŪS norite pasakyti, kad gerai??

As pasakyt nieko nenoriu, as klausiu, kad zinociau kaip geriausia daryt? :)

o kaip su zoles smulkinimu? Ar dedat kas zole i transejas?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na is savo varpines galiu pasakyt 1 siloso duobe sudedam per 3-4 dienas: 1 traktorius su silosavimo priekaba, 1 mindo, 1 pjauna-grebia. Jei su savaeigiu smulkintuvu tai lb greit eitus bet ir traktoriu ir priekabu daug reiktu... Bet is siloso duobes lb patogiai sert :icon-wink: Na aisku dar ir zole neturi but perdziuvus, kaip kokiam sienainiui.

P.S. Dar konservantu reiktu det i siloso duobe :icon-confused:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Niino, kolega, į tranšėją konservantų reikia dėti tik tada, jei tavo žolės ankštinės (dobilai, liucerna). Jei varpinės, jas gerai sumini, žolė ne peraugusi, sudedi ne daugiau kaip per tris dienas - tuomet taupyk pinigus ir neklausyk pardavėjų.

Perdžiūvusi žolė ir rulonuose š...... ir duobėje - tas pats... Neturi niekur būti daugiau kaip 45 proc SM.. Kitaip ne fermentacija, o lėtas pelėjimas gaunasi...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Niino, jeigu skaityti vien reklaminius produktų pardavėjų straipsnius, ir neturėti savo galvos..... . tai jie viską pagerina ir sumažina...... O iš tikro tai PAGERINA savo finansinę būklę, ir SUMAŽINA tavo kišenių turinį... Jei žolėje yra pakankamai cukrų (o jaunoje varpinėje žolėje jų tikrai pakanka) jei gerai suminama ir uždengiama (neleidžiama aerobinė fermentacija, na , gedimas) tas konservantas.....

Silosinės priekabos paskolinti negaliu, tuo metu pačiam reikia... (juokauju)...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Perdžiūvusi žolė ir rulonuose š...... Neturi niekur būti daugiau kaip 45 proc SM.. Kitaip ne fermentacija, o lėtas pelėjimas gaunasi...

Ar tikrai ? Arkliams vynioju gana suaugusią ir beveik išdžiovintą žolę (šieną praktiškai). Na ir iki dabar šeriu ir kokybė labai gera - ir kvapas geras, ir nepažeistuose rulonuose pelėsių nei ženklo.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Na, žmonės, juk tai taip akivaizdu..... Žolė konservuojama dviem būdais:- Pirmas būdas, žolė išdžiovinama iki apie 90 proc sausų medžiagų, ji užsikonservuoja dėl sausumo. Jokie mikrobai žolės cukraus neėda, neperdirba, joje vyksta tik natūralus senėjimo procesas... Antras būdas: Žolėje yra drėgmės, ji suspaudžiama, nutraukiamas oro patekimas į ją, aerobinai (vartojantys deguonį) mikrobai greitai išmiršta todėl, kad trūksta deguonies, anaerobiniai pradeda produkuoti laisvas riebalų rūgrštis (acto propioninę ir galiausiai pieno (pieno rūgštis rūgščiausia) tol kol pieno rūgštį produkuojančios bakterijos tiek surūgština aplinką, kad nužudo ne tik kitus mikroorganizmus, bet ir pačios save. Žolė užsikonservuoja pieno rūgštyje. Todėl, kai turime žolės tyrimus, padarytus Dotnuvoje, ten pačiame gale yra skirsnis: "fermentacijos laipsnis"... Tas laipsnis kaip tik ir reiškia kiek pateiktame pavyzdyje pieno rūgšties yra daugiau už kitas rūgštis... t.y. kiek silosas (šienainis) gerai užsikonservavo..

Išdžiovintame virš 45 proc SM..... fermentacijos procesas vyksta labai sunkiai, nes aplinka sausa... ir net suspaustoje žolėje būna oro... Taigi... rizika pelėti, o ne fermentuotis..

Dėl išrūgų nelabai ką galiu pasakyti... nebent, kad juose, be vandens yra baltymų...globulinų.. vertingas dalykas...nors fermentacijos neskatina...Pienrūgštės bakterijos maitinasi cukrais..

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

transejine tehnologija daug pigesne ir patogesne ypac dirbant su dalintuvu pradziai sukdavom rulius dabar ketvirti metai bus kaip samdysim smulkintuva ir zolei ir kukuruzui. 50 ha zoles sudedam per diena jei oras neskubina baigiam suminti ir uzdengiam sekancia diena kol kas viskas sekesi gerai:) beje nupjauti patartini irgi greitai

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...