Jump to content

Gyvatvorės avims


Donatas

Recommended Posts

Norėjau padiskutuoti gal jau kas praktikuojate ar diegiate gyvatvores aviu ganymui? Juk patogu apsodinai atitinkamus plotus gyvatvorem irengiai vartus is vieno ploto i kita ir vsio. Plius gyvatvores estetiskai grazu, sulaiko vejus ir dar avims buna pavesis nuo saules, plius tarnauja daug daugiau metu nei el.tinklai, akumuliatoriai ir el.piemenys. Anglijoje ir JAV tai gan populiarus būdas, bent jau islikes nuo senoves.

Suprantu kad tokia gyvatvore irengi pradiniam variante yra brangiau nei kita iranga ganymui, bet 20 metu perspektyvai tai manau sutaupytu daug lesu, nes patys zinome kiek siais laikais technika laiko. :)

post-2-141521815356_thumb.jpg

post-2-141521815359_thumb.jpg

post-2-141521815362_thumb.jpg

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Manau tinklas reikalingas pradzioj kad gyvuliai nelandziotu ir nenuniokotu jaunos gyvatvores. O kai ji per 5-10 metu iauga ir sutankeja, o tinklas surudyja ir t.t. :lol: jau buna ir nebereikalingas.

O anglai lauku gyvatvorems kokius augalus naudoja? Siaip kaulenis pigus, tankiai ir gan greit auga. Bet panasu kad ten ne jis :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

musu viename aptvare is siaurines puses apsodinta karpomomis eglutemis ,labai gerai apsaugo nuo vejo ir grazu,tik eglutes reikia kiekvienais metais karpyti.manau tinklo nenuimsime,nes is eglaiciu nieko neliks,maciau pas draugus ka avys is medziu padaro.kitam aptvare berzai ,jie reikalingi pavesiui.bet augalai ilgai auga,pvz. eglaites 2m pasieke per 8metus ,buvo sodinamos apie 50cm aukscio.as manau medziais ar krumais galima apsodinti nedidelius aptvarus prie namu ,viskas nestabilu ,tai neaisku kas bus po keliu metu,gal nelaikysi aviu tai apsodinimai gali trukdyti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Šiap manau jei jau sodinti tai tokius krūmus pagal kuriuos paskui gali gauti išmokas, yra viena iš kraštovaizdžio programų. Tinkamų augalų sarašas gan ilgas, kiek pamenu yra liepos, kadagiai, kauleniai, gudobelės. pastarosios dėl spyglių manau labiausia tiktų ir auga greitai. Šiaip reikia dar žiūrėti kokia žemė, nes pvz kadagių neįkiši bet kur

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mano manymu,

Idėja tikrai gera, tiems, kas turi problemų dėl laukinių gyvūnų, tokių, kaip lapės, vilkai ir kiti galintys nužudyti avis, kai jos vasaros laikotarpiu paliekamos ganyklose. Tokios tvoros + tinklo niekas neperšoks.

Kaip ir kiekvienas dalykas turi savo pliusus ir minusus, bet mes visi susėdę galime sujungti mintis ir viską apsvarstyti.

Pliusai:

Pavėsis,

Mažesnė tikimybė, kad užklydęs laukinis žvėris suės, išpjaus,

Minusai:

Investicija, bet ja galima kaip nors palengvinti, su parama (kažkas minėjo)

Reikia genėti - kad nebūtų šabakštynai

Tinklas reikalingas, visuomet, kad mažieji neįstrigtų tarp kamienų(ar kaip juos pavadinti) ar radus terpe praeitų. Tinklas manau reikalingas metalinis, dengtas plastmase, kad mažiau rūdytų, bet čia turi praktikai pasakyti ar avys nebando paragauti.

P.s. Čia mano nuomone, praktiškai renku tik info ir pasakau kaip suvokiu.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Buvom pradzioj padare stacionaru tinkla is to zalio tinklo kur dengtas plastmase tai avys negrauze bet per 1m tinkla sugebedavo persokti, todel greit papyle tinklu virsutinius sujungimus. Na bet jei bus iskart uz jo gyvatvore manau nesokines ir problemos dings. Tik deja tas zalias tinklas velniskai brangus. Cia panasu kad naudojamas kazkas panasaus i misko tinkla.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Mes vienoje lauko pusėje neužtvėrėm piemeniu, nes ten šabakštynas iš laukinių aviečių, dilgėlių ir pan, po to krūmų su medžiais juosta ir upeliukas. Bet po to sumąstėm išpjaut šabakštyną, liko krūmai su medžiais. Ramiai gyvenom, kol neatėjo kaimynas ir nepasakė, kad mūsų avys kelinta diena pas jį po obelim ateina pagulėt, po to tuo pačiu keliu grįžta namo. Nuėjom pažiūrėt - upeliukas išdžiūvęs, krūmai apgraužti, takas išmintas... :) Tad jei be tvoros daryt gyvatvorę, tai kažkokią nevalgomą ir baisiai tankią.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tai per 1 m aukščio tvora, manau daug kas peršoktų, jeigu nebūtų elektrifikuota :) kurios prisibijo :) bet kaip nuotraukose, pateikta, tai ten dar viršutinės eilės eina spygliuota, dėl apsaugos.

Šiaip toks variantas, tikrai geras, kaip "Miguelis" minėjo, "..reikia daryti taip, kad neskaudėtų nugaros.." tai padarai tokias, tik vėliau pervarai, vartus atkėlęs ir ramiai sau gyveni. Nei akumuliatoriai, nei žvėrys nebaugūs. Dar nereikia tinklų perkelinėti.

Tinklai tikrai daug kainuoja, bet jeigu surandat 10-20 bendraminčių, kurie nori taip padaryti, tai susitariat ir einat pas gamintoją/pardavėją ir sakot, kad vienu metu imsime tiek ir tiek, mokėsimė iš anksto (nes kaip supratau nelabai ūkininkai naudojasi atidėjimu, nebent labai stambūs) ir tikrai pigiau gausis.

Avininkystė - verslas, viską skaičiuojame, ir gausime rezultatą. Dabar reikia rasti programą apie auginamus augalus, kurie subsidijuojami :) ir tada domėtis apie priežiūra ir t.t. :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Gyvatvores manau patogu jau nusistovejusiems ukininkams ir savoje zemeje. Jei tarkim augini daug aveliu ir turi 25ha ganykloms galima tuos 25ha padalinti tarkim po 5ha i 5 mazesnius. Ir varai rotacijos budu.

Pastebejau kad net naudojant el.tinklus dazniausiai pertveriami tie patys plotai kai atauga zole juose. Todel is principo butu patogu ir uztektu metuose pergeneti gyvatvore po karteli. Tuom tarpu su tinklais tenka zaisti daug dazniau :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 metų...

Sveiki.

Sena tema, bet pasidalinsiu informacija.

Kartą žiūrėjau dokumentinį filmą apie Britanijos ūkį. Avys buvo aptvertos gyvatvorę iš žilvičio ar karklo, bet gyvatvorė augo ant sukasto pylimo, kuris buvo aukščio sulig keliais. Tokiu būdu avys nepasiektų gyvatvorės, o medžiai į pievas neišsiplėstų. Bet sunku įsivaizduoti, jog tą pylimą žmonės savo rankomis sukasė, nes darbo tikrai daug, kokius penkis hektarus apkasti ir dar apsodinti. Pats genėjimas ir sodinimas yra  lengvi, nes tai nemirtingas medis - įkerti ir paguldai augančius per vidurį, svarbu, kad liktų žievė ir tada medis duos naujas atžalas ir pakeis augimo kryptį.

 

Teko ir youtube užtikti gyvatvorės pavyzdį vieno Britanijos ūkininko. Tai pieninės gyvulininkystės ūkis, bet karvės ganosi gyvatvore aptvertuose laukuose. Ten sukasto pylimo nėra, bet ir gyvatvorė ne iš žilvičio. Užklausiau komentaruose, gavęs atsakymus pasidalinsiu čia.

 

Pats ateityje tikrai ketinu aptverti gyvatvore, gal su technika ir tą pylimą sukasiu, kad tik padėtų, bet tuo užsiimsiu tik po kelių metų.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Dėl žilvičio, tai kiek gera apsauga priemonė reikėtų susimastyti, tuo kad avys jo ūglius mėgsta labiau nei žolę,bent pas mus, tai faktiškai kai bus tokia gyvatvorė brausis ir mėgins apskabyt pasiekiamus ūglius, gali sugadinti gyvatvorę. Prieš sodinant reikėtų duoti avims paragaut sodinamų augalų ir pažiūrėt kurių nemėgsta, manau  neėdami augalai butų pliusas gyvatvorės priežiūrai ir auginimui, bei estetikai

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Reikės viską išbandyti. Tas tvėrimas su žilvičiu vadinamas Devono gyvatvore.  Taigi, atsakė man tas Britanijos ūkininkas. Jis augina gudobelės gyvatvores dėl spyglių galvijai jų visai neliečia ir nesistengia pereiti. Tad, galvijus galima pabandyti taip aptverti ir tuo pačiu išmėginti su avimis, be to, gudobelių gyvatvores skatina auginti Europos sąjunga, bet jeigu sklypai bus padalinti gyvatvore jų vertė kris.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 metų...

sveiki,is patirties: avys needa tik alksnio,bet ir tam zieve aplaupo.visa kita labai skaniai-ievas, berzus, pusis, egles, gudobeles, liepas,klevus, karklus- viska.jei nepasiekia, palipa viena kitai ant nugaros, yra ir tokiu gudruoliu.jei nera tvoros,anksciau ar veliau nueis, kur nereikia, jos prigimtis tokia, kartais gelbeja tik didele tankme, bet rizika didele, nes toliau zole skanesne.jos atsimena metu metais takus, paeda kaimyno zole ar ka skaniau ir grizta,tad turbut geriausia tvoros, mes darome stacionarias.is patirties- jei galvojate daryti zalia kuola, tinkamiausias trapusis gluosnis, is jo uzaugs medis.tad kyla klausimas-is ko sodinti gyvatvore, nes ja vistiek turesime aptverti. dar is trapiojo gluosnio kuolu galima daryti tvora kryziuojant pagalius, bet tai sunkus darbas,suzelia taip, kad nera noro pralisti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...