Jump to content

Veislininkystė, selekcija


Loreta

Recommended Posts

stasys-jonas

Vakar Utenoje vyko priespaskutinis seminaras aviu veisimas ir selekcija.Kodel nedalyvavot viska butumet suzinoje .Sekantis bus kovo 9d.

Loreta

Esu skaičiusi tą perspėjimą. Tačiau, kiek mano patirtis rodo (12 mišrūnių avių atsivedė ėriukų nuo tekselio), kvadratinė gal labiau yra grynaveislių tekselių galvutė, o mano mišrūnių atsivestų ėriukų galva švelnesnių formų ir visos atsivedė kuo puikiausiai po 2 be mano pagalbos, ėriukų galvytės nebuvo kokios nors neįprastai didelės ar kampuotos .

Laukiu trijų grynaveislių Romanovių ėriavimosi, datą žinau, laiko turėsiu, tad būsiu prie jų ir pagelbėsiu, jei prireiks (tame perspėjime buvo rašoma, kad avims gali prireikti pagalbos). Romanovo veislė galvutės formą pakoreguoja . Žinoma, gal ne visais atvejais.

Kanadoje yra didelė Romanovo avių ferma - http://www.romanovsheep.com/ewepg.htm, kurioje Romanovo avis kergia su Šarolė baronais - http://www.canadiancharollaissheep.com/.

Gal šarolė veislės galva truputį ir kitokia. Britai panašiai vertina šarolė ir tekselius kaip tinkamiausias baornų veisles. Vis ruošiuosi kanadiečių paklausti, kodėl jie pasirinko būtent šarolė. Gal dėl galvos?

stasys-jonas

Negerai.Su Tekseliais kergti romanovo avis negalima.Tekselio galva kvadratine Turesite problemu su apsierevimu.Geriausia kergti su Bariconais.

Loreta

Gerai yra įmaišyti Romanovo kraujo. Ar tos Jūsų mišrūnės jauniklės? Ir pirmos vados avių veislei palikti neriekėtų, nes laikoam, akd dar pati avis iki galo nesubrendusi ir jos palikuonys ne patys geriausi. Veislie palikti tinka iš antros ir tolesnių vadų. Jos palikuonis mišrinkite su gerais būtinai grynaveisliais baronais ir turėtumėt gauti neblogų rezultatų.

Aš irgi tam tikslui nusipirkau tris Romanoves jaunikles ir kergiau su tekselių baronu. Iš pirmos vados veislei nepasiliksiu nieko, bet jau iš antros vados avytes vėl kergsiu su tekseliu.

Agne30 rašė:

Gal kas turetu parduoti pavasari aviu,gal su eriukais? Noreciau tris. Gal Romanovu butu gerai, bet nebutinai

A6

Turiu tris romanovo mišrūnes atsivedusiais po du aviukus sausio pusėje, patronas Lietuvos dokumentuotas juodgalvis.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Man atrašė kanadiečiai, kurie laiko didelę Romanovo avių fermą ir kergia jas su Šarolė baronais - http://www.romanovsheep.com/ewepg.htm

Klausiau jų dėl tekselio galvos formos, ar sukergus Romanovo avis su tekseliu nekyla ėriavimo problemų. Jie patvirtino mano spėjimą ir mano patirtį, kad motinos genai ėriuko galvą sumažina, tad problemos čia neįžvelgia.

O Romanovo avims parinko būtent šarolė veislės baroną (ne tekselių, nors šios veislės kai kurioms savo savybėm yra panašios), kadangi šarolė veislei būdingas lengvas ėriavimasis (dėl galvos formos ir siauresnių pečių)ir ėriukai auga gerokai greičiau už tekselių. Per tą patį laiką, kai šarolė ėriukai pasiekia 50 kg gyvo svorio, tekseliai užauga apie 40-45KG.

Ypač šarolė tinka kergti su jauniklėmis dėl lengvesnio ėriavimosi.

Jie specializuojasi 50% RV 50% Charollais ėriukų auginimui mėsai.

Geriausi vyriškos lyties ėriukai pasiekia 50KG per 100 dienų. Dauguma per 16-20 savaičių, o kai kurie ilgiau, ypač jeigu yra iš trynuku ir ketvertukų. Žinoma, šeria labai intensyviai: kol su motinom gauna 18% kombinuotų pašarų atskiroj "valgyklėlėj" (ir aš tokią įrengiu jau natri metai). Vėliau išleidžia į liucernos ganyklą, papildomai šeria miežiais ir baltyminiais papildais kol užauga. (JAV avininkų "burtažodis" yra liucerną, o UK - svidrė.)

Mišrias 1/2 RV avis vėl kergia su Charollais baronu ir gauna avis, kurios veda trynukus. Iš jų ėriukų, kuriuose yra 3/4 Charollais veislės, gaunama puiki skerdena.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 1 mėnesio...

Kastruoti galima paprastom gumytem is Litagros. Ten pat isigysite znyples gumytems deti. Jos berods skirtos parseliams, bet puikiai tinka eriuku kastravimui. As gumytes dedu pirma savaite, mazdaug 5 dienu amziaus avinukams, o avytems ant uodegyciu. Nukrenta per savaite ar dvi. Jokiu komplikaciju neturejau, o paziureti, kaip tai daroma galima joutube ivedus angliskai eriuku kastravimas. Ten yra neblogu filmuku apie tai.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Rašau, kad savo tris Romanovo avytes kergiau su tekseliu. Dvi apsiėriavo labai lengvai, o trečiai reikėjo padėti, pirmo ėriuko strigo galvytė, antras ėriukas buvo kojom į priekį, traukiau. Jeigu būtų vyresnės avytės (per jaunas sukergiau!), manau, kad būtų buvę gerai. Iš pirmos vados nieko nepasiliksiu, pasiliksiuiš antros ir vėl kergsiu su tekseliu. Galvojau, gal pirkti šarolė veislės baroną (teoriškai lengviau ėriuojasi, kanadiečiai sako, kad auga greičau), tačiau tekseliai kaupia mažiau riebalų, Romanovai taip pat nelabai jų kaupia, o mane ir mano draugus, kuriems ir parduodu ėrieną ši mintis labai vilioja.

Anksti pavasarį pjovėm du tekselio vaikus, skerdena tikrai buvo graži, neaptekusi riebalais, o juk buvo po tokių speigų, kai regis visi turėjo riebalais aptekti!

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jauniklių avių pirmos vados ėriukai ar ožių - ožkiukai būna silpnesni, nes ir pačios jauniklės dar ne iki galo subrendę, taip yra su visais gyvuliais. Todėl nerekomenduojama pasilikti veislei iš pirmos vados. Geriau iš antros, o ypač iš trečios ar ketvirtos vados. Ir baronas geriau kad būtų nebe jauniklis, Dvimetis jau būna tikras "vyras".

Safolkus su tekseliu gal ir neapsimokėjo kergti, nes ir safolkai, ir tekseliai, dar šarolė patys yra laikomi tinkamiausiais baronais kitoms veislėms gerinti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 mėnesių...

Pasidalinsiu įdomia informaciją apie veislininkystę ir selekciją, gal bus naudinga bent jau bendram išsilavinimui.

I d.

Vienas anglų avininkystės ūkis „EasyRam“ iš Šropšyro grafystės veisia tokios įdomios kombinacijos avinus – safteksus – safolko ir tekselio mišrūnus. Safolko avys kergiamos su tekselio avinu, vėliau ½ S - ½ T mišrūnės vėl kergiamos su safolko avinu ir gaunamos safteksai S - ¾ safolko ir ¼ tekselio mišrūnai arba ½ S - ½ T mišrūnės vėl kergiamos su tekselių avinu ir gaunami sufteksai T - ¾ tekselio ir ¼ safolko. Šie veisėjai teigia, kad tokie mišrūnai paveldi safolko augimo spartumą ir tekselio mėsingumą.

Mišrūnai yra šviesiais tekseliškais veideliais. Avinai reproduktoriai l. geri, tinka maišyti su kitomis veislėmis ar su mišrūnais. Ūkio specializacija ir yra tokių avinų veisimas.

Nuotraukos - http://www.easyrams.co.uk/why-easy-rams ... z-sufftex/

Ūkis „EasyRam“ taip pat veisia grynaveislius safolkus ir tekselius su avinais iš N.Zelandijos (atrodo, kad NZ turi puikų šių veislių genofondą).

Pvz., safolkų jaunikliai tik gimę greitai stojasi ir ima žįsti (kas šiai veislei nelabai būdinga).

Žolė/pašarai ūkyje: Auginami vien ant žolės, išskyrus laikotarpį, kai žolės nėra.

Žolės/šieno sudėtis: labai cukringa svidrė / baltieji dobilai, šiek tiek trūkažolės. Nujunkyti ėriukai iki pat paravimo rudenį laikomi tik ant žolės, išskyrus veislei atrinktus avinukus ir ėrytes, kuriuos pasiliekame auginimui, kurie tvartiniu laikotarpiu šeriami [burokais?] ir šienu. Tvartiniu laikotarpiu per dieną jie gauna 5 kg papildomo pašaro.

Ėriavimasis vyksta vasarį ir kovą.

Šie veisėjai pabrėžia, kad visi jų išveisti ėriukai gerai auga ganydamiesi vien ant žolės ir negaudami jokio papildomo pašaro, išskyrus tada, kai žolės nėra.

Jeigu avių ir avinų rezultatai būna prasti ant žolės ir ganymo laikotarpiu prireikia papildomų pašarų, jie brokuojami. Nusipirkus jų avinus jie „nesusitraukia“, o jų palikuonys gerai auga misdami vien žole be jokių koncentratų.

Ėriavedžių šėrimas: [žiemą] ėringos avys žiemą šeriamos [mūsų sąlygomis būtų] burokais, šienu ir koncentratais. Kai tik atsiranda žolės, genamos į ganyklą su ėriukais. Kai tik žolės būna pakankamai, papildomų pašarų nebeduodama.

Kojos ir nagos: visų avių kojos ir nagos atidžiai apžiūrimos. Paprastai nagų nekerpa [neaiškina kodėl].

Karkasas: ėriavedės yra paveldėjusios iš savo NZ giminaičių smulkius pečius, negilų krūtinkaulį ir krūtinę ir plačiai išsidėsčiusius dubens kaulus, todėl lengvai ėriuojasi.

EasyRam ūkio NZ tekselių nuotr – http://www.easyrams.co.uk/why-easy-rams ... nz-texels/

[Nenoriu per daug apkrauti vieno posto, todėl skaidau į tris dalis]

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

II d.

Kiekvienas savo bandoje galime po truputį siekti tam tikrų savo avių savybių (tai ne vienų metų darbas), todėl įdomumo dėlei išversiu, kokias savybes turi šio ūkio avys: ]

Tekselių motinos palikuonių savybės:

• Turi stiprų motinystės instinktą

• Lengvai ėriuojasi dėl karkaso formos: negilios krūtinės, plačiai išsidėsčiusių dubens kaulų.

• Gerai konvertuoja pašarus į kūno svorį

• Ištvermingos ėriavedės – prisitaiko prie įvairių pašarų ir klimato sąlygų

• Puiki sveikata – per metus tūkstančio avių ekologinei bandai išleidžiama tik 50 svarų sterlingų vaistams

• Mastito ir nagų puvinio atvejai minimalūs, vos pastebėjus tokius atvejus, avys brokuojamos

• Po uodega neatsiranda mėšlo kunkuliai

• Lengva prižiūrėti.

Kokias turi savybes ėriukai, kurių tėvas NZ tekselis:

• Labai gajūs – vos gimę stojasi ir jau šokinėja. Labai mažas kritimo procentas.

• Puikus kailis ir oda – labai atsparūs atšiauresniame klimate (matyt turimos minty Škotijos aukštikalnės ir pan.)

• Atsparūs kirminams, vad. nereikia antihelmintikų

• Sparčiai auga

• Raumenys išsivysto ankstyvame amžiuje

Kokius duomenis jie registruoja:

• Gimimo svorį

• Ar lengvai ėriuojasi, ėriukų gajumą.

• 8 savaičių svorį ~ vertinama ėriukų augimo sparta ankstyvame etape ir ėriavedės pieningumas

• ~21 savaitės svorį ~ vertinama augimo sparta

~20 savaičių raumeningumas ir karkaso savybės su ultragarsinių skeneriu ties trečiuoju slanksteliu. [čia yra vaizdas - http://www.easyrams.co.uk/recording/what-do-we-record/]

• ~21 savaitės riebumą ~ (žr tą patį vaizdą)

• ~ kompiuterinį tomografija ~ 25 geriausi ėriukai skenuojami kasmet, gaunama tikslenės info apie karkaso sudėtį bei mėsos išeigą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

III d.

Atsparumas helmintams:

[Šie veisėjai rašo:] Galite gauti duomenis apie visų mūsų avinų helmintų kiaušinėlių skaičius. Vidiniai parazitai gali sumažinti ėriukų augimą 25%, nors jokių matomų klinikinių užkrato požymių gali ir nebūti. Ėriukų imuninė sistema kovoja su kirminais, bet vienų sistema stipresnė, kitų silpnesnė.

Atsparumą kirminams galima didinti, jeigu veisiant bus atsižvelgta į helmintų kiaušinėlių skaičių.

Skaičiuojama kiek yra nematodų parazitų kiaušinėlių išmatų mėginyje, tada gaunamas infekcijos lygis ir gyvulio atsparumo helmintams ir t.t. [abejoju, ar mūsų laboratorijose tai skaičiuotų: angliškai šis vertinimo procesas skamba taip: „The number of nematode parasite eggs within a dung sample is measured to produce an FEC score that is evaluated to produce FEC EBVs.“]

Sukergus su tokiu avinu, kuris labai atsparus helmintams:

- geriau auga ėriukai

- reikia mažiau antihelmintikų

- mažiau kirminų ėriukų išmatose ir mažesnė užsikrėtimo rizika kitoms avims

- per ilgą laiką mažiau užkrečiamos ganyklos.

- gaunamos ėriavedės su padidintu atsparumu helmintams

"Du mūsų EasyRam ūkio 2012 m. gimimo safolkų ėriukai pateko į 0.5% atspariausių helmintams ėriukų iš visos safolkų bandos [turbūt JK?]. Jeigu domitės helmintams atspariomis avimis, atsiųsime jums išsamesnės informacijos apie jų prieauglio atsparumą."

*

Tai štai, kolegos, pirmyn, gerinkite savo bandas. Savo bandoje galiu pradėti nuo savo barono, kurio kakučių mėginyje pernai nebuvo rasta nė vieno kiaušinėlio. Mėginį noriu pakartoti ir šįmet, gal jau atsirado:)

Jei rimčiau, manau, kad kiekvienas turime pradėti nuo savo bandos. Pamėginau susirasti normalių Romanovo avelių – šnipštas. Niekuo negali tikėti, arba pats savo akimis pamatai, kas ir kaip yra auginama ir paskui siūloma „veislei“. Daugumoj atvejų auginama „bele tik“, kaip sako mūsų kraštuos, ir gerai, jeigu parduodama tik mėsai...

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Beje, atrenkant ėriukus veislei pagal atsparumą helmintams, imamas 21 sav. (5 mėn.) ėriuko spyrų mėginys ir skaičiuojama kiek jame yra kiaušinėlių (ang. FEC - Faecal Egg Count).

Čia plačiau aprašyta, pagal kokius kriterijus ėriukai atrenkami veislei - http://suffolks.nl/nl/prestatie/suffolk ... -verklaard

Nebeversiu, nes tai praktiškai visi tie žingsniai , kuriuos išvardijo EasyRam savinnkia (įdėjau preiš tai): svorį 8, 21 sav svoris, kompiuterinė tomografijos pagalba nustato riebumą ir mėsingumą ir t.t.

Yra kompiuterinė programa, kuri atskiria genetines ėriuko savybes nuo aplinkos, šėrimo faktorių.

Taigi, ėriukai atrenkami veislei ne iš akies, o dirbant. Įdomu, kaip Šeduvoj?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Apie ėriukų skenavimą, kaip tai atrodo žr prikabuke.

Neišmanau šitų dalykų: vienur rašo kompiuterinė tomografija, kitur - skenavimas ultragarsu. Tai tikriausiai tas pats?

P.S. Jeigu negalėsite atsidaryti, pabandysiu perrašyti kitaip, nes man rodos, kad čia yra naujesnėj Windows versijoj, gal ne visi turi.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 8 mėnesių...

Klausimas LJ laikytojams. Ar normalu jog gimusio ėriuko kailis yra su dėmelėmis, gal čia jau požymis jog tėvas buvo ne LJ? O gal po to tas kailis pasikeičia augant? Motina atkeliavus iš kontroliuojamos bandos taigi tėvas neturėtų būti kitas, bet su žvake juk ten niekas nestovėjo prie avies :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Klausimas LJ laikytojams. Ar normalu jog gimusio ėriuko kailis yra su dėmelėmis, gal čia jau požymis jog tėvas buvo ne LJ? O gal po to tas kailis pasikeičia augant? Motina atkeliavus iš kontroliuojamos bandos taigi tėvas neturėtų būti kitas, bet su žvake juk ten niekas nestovėjo prie avies :)

Taigi LJ yra įvairių veislių išvestinė - mišrūnas. Todėl nieko nuostabaus, kad yra dėmėtų ėriukų. Pas mane irgi yra tokių porelė, nors tiksliai žinau tėtį ir mamą :) Kai paaugs nesiskirs nuo kitų.

P. S. Aišku dėmės dėmėm nelygios. Foto išsklaidytų abejones :)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

P. S. Aišku dėmės dėmėm nelygios. Foto išsklaidytų abejones :)

Toks tai va tas genofondinis gimė:

jep, pas mane iš šeduvos buvo pirktas avinėlis, tai kur jis pasidarbavo pernai, tai visi tokie dėmėti :icon-evil: ankščiau tokių nėra buve.

pas mus sufolkai puse juodu o kiti toki margi tevai pirkti is Prakapaviciaus

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 11 mėnesių...

Gal galit atsakyt kas į klausimą? Sukryžminus Lietuvos juodgalvę veislės nr. 20 su baronu sufolku veisles nr.27,koks gaunasi mišrūno ėriuko veislės nr.? Ar 20 kaip motinos, ar 44 kaip mišrūno? Klausiu,todėl kad neaišku dėl išmokų. Jei ėriuko veislės nr. gaunasi 20 tai ar gausiu išmokas kaip už mėsinius?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...