Jump to content

Viskas apie ėringas avis ir ėriavimasi


Loreta

Recommended Posts

Kolegos, laikas skaidyti diskusijas konkretesnėmis temomis :icon-wink:

Pasidalinkite kaip šeriate avis ypač antroje nėštumo pusėje. Čia yra pavojus jų gerai nepašerti arba peršerti - abiem atvejais gimsta netikę ėriukai: arba vaisiui trūksta medžiagų arba peršėrus avis gali įvykti intoksikacija, riebalai ant vidinių organų neleis vystytis vaisiui.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

na cia idomia tema uzvediai. as savo uki darau taip. pirmieji eringumo menesiai, (ziemos racijonas)gauna :avizas, siena, sienaini, karta per savaite mieziniu siaudu su iseliu. druska ir vanduo visa laika. o jau kai matau kad tesmenukas kabinasi tadum pradedam laikytis dietos :D . sienas ir mieziniai siaudai. druska ir vanduo. paaugus eriukam jai matomas avies pieno nepriteklius pradedu duoti avizas kartkartem idedamas priedas(kur karvem duoda norint primilzi padidinti) nepamenu pavadinimo. :icon-redface: puse arbatinio saukstelio. tai tiek pas mane. o ka kiti darot?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Labnai skirtingai: jauniklėms gali gana vėlai, bet pačiupinėjus vis vien jaučiasi, kad ima burkti, tap pat gana vėlai gali didėti tada, jeigu avis nešioja tik vieną ėriuką. O kada įprastai - net nežinau, gal praėjus mėnesiui po kergimom bet čia spėlioju :)

Reikia dažniau pačiupinėti ir pradėiste justi skirtumą. Avytės irgi vis labiau pripras prie Jūsų - tai labai naudinga, kai jos ėriuojasi ar būna ką tik atsivedusios ėriukus.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jos dabar tikriausiai aptvare? Pasidarykite tvorelę tokio ilgio, kad užvertų aptvarą per siauriausią vietą arba kampe. Aukščio reikėtų kokio metro kad 120 cm. Su ta tvorele suvarykite visas į kampą ir tada laisvai prieisite prie bet kurios. Reikia dviejų žmonių. Mes ir patys tik dabar taip sugalvojome! O anksčiau vaikydaovme avis visą gardą.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sveiki mano turetu eriuotis po nauju o as 4 avim duodu ryte apie 5 l. puse kibiro pjaustytu morku, sieno,druska aviu ir vanduo bei laisvai vaiksto ganykloje. Vakare pasariniu runkuliu tarkuoju toki pati kiekiapie puse 5l kibirelio, sienas druska ir vanduo, bet uzdarau nakciai. Ir y savaite viena karta ant runkuliu uzbarstau po sauksciuka kiekvienai, premiksu ozkom ir erevedem (taip parasyta ant pakuotes).

Jei kas mato kad perdaug seriu, prasyciau patarti, nes jos issiputusios labai atrodo, perskaites, kad galiu pakenkti pradejau nerimauti. :icon-eek:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Radau tokias rekomendacijas, kurias pateikė keli autoriai:

Ėringumo metu, augnt vaisiui, jis vis labiau spaudžia skrandį ir vietos skrandyje darosi vis mažiau, tad kuo toliau, tuo mažiau vietos skrandyje yra tokiam didelės apimties pašarui kaip šienas, ir manau, daržovės. Todėl rekomenduojama į ėringumo pabaigą duoti ir šieno, ir grūdų (nemaltų, dažniausiai rekomenduoja miežius, aš pamaišau su avižomis, nes avižose yra kitokių medžiagų): grūdai vietos užima mažai, o energijos duoda daug.

70 procentų vaisiaus užauga per paskutines aštuonias ėringumo savaites (ėringumas trunka apie 147 d.), todėl rekomenduojama:

ėringumo pradžioje ir viduryje (pirmos 15 savaičių) grūdų išvis neduoti (kai kas net draudžia), o pradėti duoti po 110-150 g/ per dieną aviai likus 6-4 savaitėm iki ėriavimosi, paskui likus 4-2 savaitėms padidinti iki 200-340 g per dieną aviai (priklausomai nuo avies dydžio, Romanovėms žioma mažiau), o likus paskutinėm 2 sav. duoti iki 450 g per dieną, kurį sušerti patariu per du kartus (nors literatūroje rekomenduojama per du kartus duoti jeigu šeriate 500 g per dieną).

Grūdų geriausia duoti po šieno, kad ne taip greitai surytų, nes kuo greičiau suryja, tuo didesnė acidozės tikimybė.

Vieni autoriai nesiūlo duoti daržovių, kiti siūlo tik pabarstyti (pašarinių runkelių). Daržovės komepnsuoja tai, ko nėra grūduose.

Logiškai mąstant, daržovės skrandyje užima daug vietos.

Šieno ėringoms avytėms reikia duoti kuo kokybiškesnio, bet patį geriausią, smulkiausią palikti laktacijai, kai jos žindys ėriukus. Jeigu šienas prastos kokybės, tada reikia duoti daugiau grūdų, bet nedidinti nurodytų normų.

Kai avių nedaug, sukontroliuoti šėrimo normas įmanoma. Kai daugiau, reikėtų suskirstyti grupėmis pagal ėringumą (jei žinote kada ėriuosis, datą padeda nustatyti baronui uždėti pakinktai su dažais, ką aš šią vasarą iį išbandžiau, žiūrėsiu ar pasitvirtins).

Užsienyje aveles net nuskenuoja ir žino, kiek ėriukų jos laukiasi, pagal tai nustato dienos grūdų normą: jei trynukai - grūdų duoda daugiau.

Jei kam įdomu, galiu atsiųsti šaltinių (anglų k.) nuorodas.

Po ėriavimosi, praėjus 2-3-4 dienom, kai sumažėja tešmens uždegimas, t.y. patinimas, grūdų vėl galima ir reikėtų duoti, kad būtų daugiau pieno, bet čia jau kita tema.

Ėringumo metu grūdai duoda energijos ir kažkiek baltymų, kurių aviai ir vaisiui ypač reikia. Baltymų reikėtų duoti papildomai, bet kokia forma ir kiek (perteklius irgi pavojingas) - nežinau, man čia jau aukštasis pilotažas, reiktų išsitirti šieno kokybę (?), pasidomėti, ko yra Lietuvos rinkoje ir t.t. Be to baltymai kažkiek padidina atsparumą kirmėlėms.

Žinau, kad premiksą duodą karvėms pieningumui padidinti. Ar jie tinka ėringai avelei? Gal vėliau, kai žindys? Pasidomėkite.

Likus šešioms sav. iki ėriavimosi dar galima duoti nuo kirminų, kad nežsikrėstų gimę ėriukai.

Kirpti galima vėliausiai likus 4 sav. Aš kerpu stačias. Arba bent jau apkirpti apie tešmenį - būtinai.

Vienžo, daug prisiskaičiau, reikia dabar bandyti.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Laba diena .Gal kas gali pasakyti ar butina atskirti po viena pries erevimasi .

Jei yra sąlygos (yra laisvos vietos keliems gardeliams tverti), geriau atrskirti prieš ėriavimąsi. Sumažėja rizika jog kitos avys naujagimį sutryps. Ypač tai aktualu didelėse bandose. Aptvare ėravedę su ėriukais užtenka palaikyti kelias dienas, kol ėriukai sustiprėja, pasidaro vikresni. Tada galima leisti atgal į bandą, o į atsilaisvinusį gardelį atskirti kitą ėringą avį.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Labai priklauos nuo avių (pvz., ar jauniklė ar ne), kaip jas "išsiauklėji", nuo gardo konstrukcijos ir pan. Aš irgi atskiriu, nes jei daugiau avių, gimę ėriukai gali pasiklysti tarp jų ir laiku nepažįsti, sušalti ir pan. Jauniklė motina gali pasimesti. Be to avys svetimų vaikų nelabai mėgsta, ypač kai tie paskui motiną eina prie ėdžių ir tada gauna karitas labia smarkų niuksą.

Rekomenduojama atskirai palaikyti iki ėriukui sueis 10 d., bet paskui aš kartu suvedu tik su panašaus amžiaus ėriukais. Dar neapsiėriavusias avis laikau atskirai.

Turiu prisidariusi gardų su nuimamom pertvarom - tai tokios kilnojamos tvorelės, kurias pririšu skalbinių virvelėmsi ir užtenka, avys juk ne žvėrys, per tokias nesiveržia. Todėl galiu gardą padidinti ar padalinti į mažesnius kada panorėjusi, net nepervesdama avių.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Laba diena.Aciu uz atsakimus.Dar vienas klausimelis ka galima duoti tik gimusiam eriukui jei ju per daug arba nemaityna .Ar galima maitinti karves pienu arba karves krekenais.Aciu uz atsakymus naujokui : :D

Prieš avims ėriuojantis reikia nusipirkti krekenų pakaitalo - rasite internete, nes jeigu kuris nors ėriukas per pirmas valandas jų negaus, žus. Ėriukui krekenas reikia sušvirkšti su švirkštu - kažkada aiškinau kaip tai darau Avininkystės temoje, pasiieškokite.

Aš turiu užsišaldiusi savo karvių krekenų. Jas šaldiklyje galima laikyti kokius metus.

Kokioj antroj trečioj dienoj galima duoti karvės pienas, bet iš bėdos, nes jis nepakankamai riebus. Pieno pakaitalaituri privalumą, kad juose dar yra papildomai vitaminų, papildų, medžiagų nuo viduriavimo. Viena geriausių (nepigus) yra ""Dimelos" firmos Blue - juo girdžiau porą mėnesių. Visi pigesni būna skirti vyresniems, jų jau kiotkia sudėtis.

Iš "Dimelos" užsisakiau internetu, atsiuntė per kurjerį (kurjerių paslaugos labai nerbangios).

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Nezinau, bet mes visad duodavom karves pieno, jei pvz atsiveda trejetuka ar pan. Ir jokiu problemu su viduriavimu ar pan nebudavo. Ir eriukai uzaugdavo normalus netgi dar stambesni nei tik tie kur vien avys zindo. Mano manymu svarbiausia duoti normuotai kad nepersigertu pieno ir vsio.

Ir palaipsniui isleto didinti norma.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Jo, per skubėjimą ne iki galo parašiau, atsiprašau: Gali viduriuoti nuo pigesnių pieno pakaitalų ir tų, kur skirtų vyresniems, todėl, kaip patarė man pakaitalais prekiaujančių firmų konsultantai, patiems mažiausiems geriausia pirkti skirtus patiems mažiausiems, kaip pvz. Dimelos Blue, nes jie yra yra su apsauga nuo viduriavimo.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sveiki, noriu pasiteirauti tokio dalyko, visur raso, kad kaip atsiveda eriuku avis, eriukams reikia iskarto sugirdyti krekenu, kur toki daikta galiu isigyti ir ar jis toks butinas? kiek jo reikia duoti? dekuj :lol:

tai reikia džiaugtis, kad žmogus domisi. krekenu tikrai nereikia girdyti (per savo trumpa patirti dar nereikejo, kadangi eriukai buvo sveiki),nebent eriukas labai silpnas, geriau kai atsiveda padek eriukui kuo greiciau susirast motinos spenį ir tegul jis pažysta. nors Loreta kažkur rašė, kad anglijoj suffolkam visiem tas krekenas girdo :eusa-think:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...