Jump to content

Šilauogės


Piotras

Recommended Posts

  • Atsakymai 108
  • Sukurta
  • Paskutinis įrašas

Daugiausiai įrašų parašė

Daugiausiai įrašų parašė

Paskelbtos nuotraukos

Pradėsiu nuo literatūros. Google.lt be galo daug info apie jas bet nieko konkretaus. Gal kokia knyga ar auginimo vadovą rekomenduotumėt?

pasisodinti vieną kitą silavuoge kieme ir prižiūrėti nesunku, pripilti tinkamos zemės laistyti ir pan. o kaip parinkti tinkamas sąlygas tuzinui šilauogių? kokia dirva? kokia rūšį? kokiu atstumu sodinti

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Skirtumo didelio nera turbut, del smelyno. Visais atvejais smelyje neaugs, o teks issikasti transejas ir pripilti rugsciu durpiu. Pas mus nebrangiai parduodamas rugstus kompostas ir pas mane puikiai jame auga. Kaip jau Biologas rase- Spartan ir Toro veisles gerai derincios ir dideles uogos, puikiai tiks plantacijai :D . Pabandysiu ideti mano zinomu veisliu sarasa:

Pavadinimas Derlingumas uogu dydis skonis

Duke medium-high large sweet

Poppins medium-high small - medium sweet

Patriot medium-high large medium-sweet

Spartan medium large rich, aromatic

Bluecrop hight medium-large medium sweet

Toro hight large medium sweet

Bluegold hight medium sweet

Brigitta medium-high medium-large medium sweet

Herbert medium large rich, aromatic

Sunshine blue hight medium medium sweet

Chandler hight very large medium sweet

Darrow hight very large aromatic

Legacy hight medium-large sweet

Ozark Blue hight medium-large sweet

Blue Jay rapidly medium mild

Blue Ray very hardy large Flavour

Dixi hight medium sweet

Gold traube

Jersey medium very sweet

Liberty Large robust juicy

Northland medium fresh sweet

Aurora Large fresh tangy

Draper Large crisp sweet

Earlyblue medium-large sweet&juicy

Elliott Large Zesty

Hardyblue medium aromatic-very sweet

Reka medium-large Excellent Rich Flavor

Rubel small Subtle Sweet

Northsky hight

shippewa

nui

Berkley

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Literaturos lietuviu kalba nedaug, bet kaip viena geresniu saltiniu galiu rekomenduoti zurnalu serija "Augalu pasaulis" Nr.33 "Silauoges". Si zurnala galima nusipirkti daug kur, pvz. zurnalo "Sodo spalvos" redakcijoje Vilniuje. Kitas neblogas zurnalas- "Silauoges ir kiti vertingi uoginiai augalai", 2010 m. Jis isejes, kaip zurnalo "Mano ukis" priedas atskiru zurnalu. As pirkau UAB Jusu sodai silauogyne, bet manau galima gauti ir Kaune zurnalo redakcijoje.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sodinimas. Silauoges krumai auga 30 metu ir daugiau, dirva butinai turi buti puri, laidi vandeniui ir humusinga. Is esmes tokia zeme galima paruosti visur- sunkesneje dirvoje iskasus giliau, ant dugno pripylus priesmelio, o krumelius sodinant siek tiek auksciau horizonto. Pradinis duobes paruosimas tures didele reiksme augimui ir derlingumui pirmus 2-6 metus. Duobe reikia ruosti kaip ir visiems vaismedziams: skersmuo nuo 0,6 m iki 1 m, gylis 0,5-0,6 m (minimum 0,4 m). Ju saknys randasi negiliai, tad geriau sodinti zemiau zemes pavirsiaus ir kartas nuo karto ar kas antri metai mulciuoti spygliuociu pjuvenom, spygliais, rudosiomis durpemis. Sodinant didesni kieki daromas Siaures Pietu kryptimi griovys, kur supilamas kompostas, durpes, pjuvenos...

Sodinant pavieniui tarp krumeliu galima palikti bent 2 metrus, kad galetum prieiti is visu pusiu. Sodinant daug, eilemis, tarp sodinuku palieka 1-1,5 metro, o tarp eilu tiek, kad pravaziuotu technika: 2,5-3 metrai. Kai kuriu veisliu 6-8 metu silauogiu krumai jau gali siekti 1,8-2 metrus tiek i ploti tiek i auksti (retesnis variantas, bet kai kurios uzauga iki 1,8 metro ir daugiau). Uogynuose krumu augimas i sonus ribojamas- jie kasmet ar kas antri metai karpomi. Kai kurioms veislems tai daryti butina, nes susmulkeja uogos (nors derlingumas islieka panasus). Labai svarbu, kad silauoges nemirktu ir neperdziutu, tad jas gali tenkti karta per savaite laistyti- po kibira krumui. Raso, kad juos ziauriai megsta kiskiai, tad ziema reikes su sautuvu saugoti nuo kiskiu, o vasara nuo dvikoju vagisiu.. :lol:

Imetu foto kaip atrodo silauogynas (priekyje mano princeses) ir kokio dydzio turetu buti normali duobe vaismedziu ir silauogiu sodinukams (tik prasau negaukite infarkto).. :P

post-5664-141521771468_thumb.jpg

post-5664-141521771472_thumb.jpg

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

ocho negalvojau kad ju tiek veisliu, net saldu pasidarė perskaičius :D

o kuriame Lietuvos medelyne sodinukus geriausisi įsigyti? kaip plinta silavuoges? ar toliau galima iš savo plantacijos plėsti?

Apie veisles. Lietuva pasiekia arba auginama apie 100 silauogiu veisliu. Buvo nepaminetos: Weymouth, Bluetta, Collins, Sunrise, Puru, Bluehaven, Elizabeth, Coville, Rancocas, Ama, Berkeley, Dixi, Gila, Gretha, Heerma, Meader, Scammell ir t.t. Renkantis veisle svarbu, kad jos butu kuo maziau jautrios deguliams, nes jau is Lenkijos si liga uzvesta, butu maziau reiklios agrotechnikai ir dirvozemiui (jeigu tingesite priziureti) ir atsparesnes salciui (bent iki minus 25). Tiesa, po sniegu perziemotu praktiskai visos veisles, bet pas mus buna ir besniegiu ziemu.. Daznai tos pacios veisles salia auganciu krumu derlingumas tais paciais metais gali skirtis net 3-4 kartus! Nuo 2 kg iki 8-9 kg nuo krumo! Cia priklauso nuo individualiu krumo savybiu: stiprumo, derlingumo, imuniteto ir kitu individualiu savybiu. Zodziu, nederlingas krumas gali visa laika prastai dereti..ir nuo prieziuros mazai priklausys.. Lietuvoje del anktyvaus ir vesaus rudens rekomenduojama daugiau auginti ankstyvesniu veisliu silauoges. Jos sunoksta nuo liepos pradzios iki rugsejo vidurio. As siulyciau rinktis taip: 15-20 proc. liepos pr. (pacios ankstyviausios), 20-30 proc. ankstyvos (liepos pirmos dekados pabaiga), 20-30 proc. vidutinio ankstyvumo (liepos antra dekada ir pabaiga) ir 15-20 proc. rugpjucio menuo. Kad silauogiu uogos butu skanio ir saldziarugstes ar saldzios, joms reikia saules. Lietuvoje geriausiai tinka vidutinio ankstyvumo silauoges (liepos vidurys-antra puse), nes ankstyvasias gali pakasti pavasariniai salciai, o velyvosios gali nespeti igauti savo skonio (tiesiog pritruks sauletu dienu). Siaip uoga nuostabi, kai tampa melyna, reikia dar panokinti apie savaite ir tik tada valgyti (bus daug skanesne), nors matant tokias grazias uogas ant krumu sunku susilaikyti ju nesuvalgius anksciau laiko... :lol: Sunokusios ant krumo laikosi gerai.

Kur isigyti?

Lietuvoje parduodama 95 proc. Lenkijoje isaugintu sodinuku ir tik apie 5 proc. vietiniu, nes kas juos augina, tai daugiausia augina sau, praplesti savo silauogynus. Todel visur prekiaujama lenkiskomis silauogemis, net ir tame paciame silauogyne, kur esu idejes foto (gal kokia veisle ir turi savo). Siaip, pagal isankstine sutarti gal ir padaugintu, bet uzsisakyti reiketu nemazai. Teko skaityti, kad Silutes r. viename silauogyne platina savo isaugintus sodinukus (po 18 Lt uz 60-70 cm 2-3 metu krumeli)

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 2 savaičių...

Išsamiausia žinutė Šilauogės pirmoji, joje internetinis adresas su visais kontaktais ir kita info :P

mane asmeniškai tai tai labai sudomino ir nelaukiant pavasario manau susisiekt su pačia ponia Ona. O šilauogių auginimas ne tik savo reikmėms bet ir didesniais kiekiais domina. Tik klausimas kur parduot jas, turguj visu neparduosi :) ir - kokios kainos sodinukų 3 ir 4metų šilauogių? kurias, jaunesnes ar vyresnes labiau apsimoka sodinti?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

1. Dėl dauginimo tai reikia turėti patirties ir sudaryti specialias sąlygas, todėl geriau ir pigiau įsigyti iš specialių laboratorijų (namudinis dauginimo būdas: dauginti kaip senoviškai rožes po trilitriniu stiklainiu ).

2. Dėl veislių tai čia reikėtų apsispręsti pačiam priklausomai nuo pageidaujamo uogų skynimo laiko (pagal ankstyvumą), mes auginam 9 veisles, 4 pagrindinės ir 5 bandom (šiaip veislių yra daug, pasirinkti yra iš ko). Uogų skonis panašus.

3. Sodinukų kainos priklauso nuo kiekio ir konkretaus susitarimo.

4. Dėl realizacijos tai priklauso kokį plotą planuojate, pirmus 3-4 metus tai dėl realizacijos problemų nebūna, nes šilauogės normaliau pradeda derėti į 5 metus po pasodinimo.

www.silauoge.lt

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

1. Dėl dauginimo tai reikia turėti patirties ir sudaryti specialias sąlygas, todėl geriau ir pigiau įsigyti iš specialių laboratorijų (namudinis dauginimo būdas: dauginti kaip senoviškai rožes po trilitriniu stiklainiu ).

...

Įdomu įdomu kokios tos specifinės sąlygos, nes lyginant su rožėmis, šilauogių dauginimas - tragedija.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti



×
×
  • Create New...