Jump to content

Kooperatyvai


Recommended Posts

Kilo tokia idėja keliem savininkam bendrai tvarkyti miško žemę. Pliusai būtų tokie:

1. Galimybė kreiptis paramos kooperatyvo vardu, nepriklausomai nuo dalyvavimo paramose individualiai, bei finansuoti didesnes investicijas;

2. Galimybė vienam žmogui tvarkyti dokumentus (savininkai gyvena labai išsibarstę, toli nuo žemės);

3. Įsiregistravimo PVM mokėtoju galimybė nepriklausomai nuo kitos veiklos (mediena bet kokiu atveju daugiausiai parduodama PVM mokėtojam)

Trūkumas - kol kas išskaičiau tik biurokratizmą... O klausimo esmė - mokesčiai. Nuo jų ir priklauso ar verta terliotis su kooperatyvu ar ne.

Domina pelno/pajamų mokesčiai, ar yra neapmokestinami dydžiai kaip pvz parduodant medieną individualiai 8000 Lt/met? Skaitinėjant kooperatyvų įstatymą labiausiai iškilo klausimai dėl pelno paskirstymo. Kas tos apyvartai proporcingos išmokos ir kaip jos apmokestinamos?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kai yra kooperatyvas, tai jau nėra jokio GPM (išskyrus kooperatyve dirbantiems pagal darbo sutartis). Tai juridinis vienetas ir jis moka pelno mokestį. Su kai kuriom išlygom, pelno mokesčio tarifas 10 proc. Bet jeigu žemės ūkio veiklą vykdančio vieneto mokestinio laikotarpio pajamos iš žemės ūkio veiklos sudaro mažiau kaip 50 proc. jo pajamų, tai taikoma bendra apmokestinamojo pelno apmokestinimo taisyklė, t. y. apmokestinamasis pelnas apmokestinamas taikant 15 proc. (nuo 2010 m.) pelno mokesčio tarifą. Ir ko tai labai suabejojau, aš miškas - tai pajamos iš žemės ūkio veiklos :eusa-think:

Apyvartai proporcingos išmokos - tai išmokos iš pelno, mokamos proporcingai kooperatinės bendrovės narių prekių ir paslaugų apyvartai su kooperatine bendrove. Juos kaip mokėsi paprasčiausiai gali numatyti steigimo sutartyje, nes galimas variantas, kad bus mokama pagal turimą pajų kiekį arba nuo to kiek kiekvieno savininko turtas atneš pajamų kooperatyvui. Tai kažkas panašaus kaip dividendai UAB'e. Todėl ir apmokestinimas juos gavus panašus - 20 proc. GPM (2009 m. dar buvo + 6 proc. privalomo sveikatos draudimo).

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Kiek aš domėjausi kooperatyvais, į paramą iš karto gali eiti žemės ūkio kooperatyvu pripažintas kooperatyvas.

Bent jau tokio kooperatyvo nariai įsipareigoja visus pardavimus vykdyti tik per tą kooperatyvą. taigi, jei vienas narys kažkuriais metais parduos medieną, o pvz. kiti 9-nieko neparduos, vadinasi, kooperatyvo pelnas atiteks tam vienam aktyviajam nariui.

Kas man nelabai patinka kooperatyve (apie ką jau n kartų esu šnekėjęs), vienas narys turi vieną balsą. Nepriklausomai nuo pajaus dydžio. ko pasekoje gali išsiskirti interesai. tarkim, 200 ha miško savininkas-narys norėtų kooperatyvo vardu imti paskolą ir į kažką investuoti (pvz. į medvėžę), o kiti 5 nariai, valdantys po 10 ha, nuspręs, kad to nereikia daryti. Vadinasi, kooperatyvas neinvestuos į įrengimus.

Dabar galvoju, ar kooperatyvui nėra privalomas kasmetinis auditas. Kas irgi kainuos kasmet tūkstantėlį ne vieną...

Daugiau kažko ypatingo nepamenu.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Tai juridinis vienetas ir jis moka pelno mokestį. Su kai kuriom išlygom, pelno mokesčio tarifas 10 proc. Bet jeigu žemės ūkio veiklą vykdančio vieneto mokestinio laikotarpio pajamos iš žemės ūkio veiklos sudaro mažiau kaip 50 proc. jo pajamų, tai taikoma bendra apmokestinamojo pelno apmokestinimo taisyklė, t. y. apmokestinamasis pelnas apmokestinamas taikant 15 proc. (nuo 2010 m.) pelno mokesčio tarifą. Ir ko tai labai suabejojau, aš miškas - tai pajamos iš žemės ūkio veiklos :eusa-think:

Nu vo, seimas vakar pritarė Pelno mokesčio įstatymo pakeitimui, pagal kurį įmonės, gaunančios 50 ir daugiau proc. pajamų iš žemės ūkio veiklos, mokės tik 5 proc. pelno mokestį. :eusa-dance: Bet..... Tai galios tik laikinai. :eusa-doh:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Ir ko tai labai suabejojau, aš miškas - tai pajamos iš žemės ūkio veiklos

tikrai ne žemės ūkis...

...Bent jau tokio kooperatyvo nariai įsipareigoja visus pardavimus vykdyti tik per tą kooperatyvą. taigi, jei vienas narys kažkuriais metais parduos medieną, o pvz. kiti 9-nieko neparduos, vadinasi, kooperatyvo pelnas atiteks tam vienam aktyviajam nariui.

O jei nori pagal įnašo dydį pelną skirstyt, tai tik UAB?

Mokesčius jei gerai supratau, tai turint pvz 50 t pelno, sumoki 5 t pelno mokestį ir nuo likusios sumos 20 proc - 9 t GPM?

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

O jei nori pagal įnašo dydį pelną skirstyt, tai tik UAB?

Tai gali ir pagal įnašo dydį skirstyt (čia jau kaip nusimatysi įstatuose). Bet vėl.... Sakykim 1 įnešė 10000, o kitas 50000. To, kuris įnešė 10 tūkst. bus pardavimai 60 tūkst., o to, kuris įnešė 50 tūkst. - 2 tūkst. :eusa-think: Kasip tada skirstyt tą pelną? Bus pykčių. :eusa-doh:

Mokesčius jei gerai supratau, tai turint pvz 50 t pelno, sumoki 5 t pelno mokestį ir nuo likusios sumos 20 proc - 9 t GPM?

Nuo 50 tūkst pelno pagal naujai priimtą įstatymo pakeitimą išeitų 2,5 tūkst. pelno mokesčio. O tie 20 proc. GPM mokami tik nuo tos dalies,kurią nutarsite išsidalinti. Ir nebūtinai tai turi būti tie likę po mokesčių pinigai. Paprastai dalis dar lieka ir kooperatyve. A būna taip, kad nutaria kažkuriais metais visai nemokėti. Plius dar kartelį pakartosiu - tai, kad įmonė ar kooperatyvas turi pelną popieriuje, tai dar nereiškia, kad ji turi pinigų tam pelnui išmokėti. :eusa-naughty:

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

Skaitau skaitau kooperatyvų įstatymą ir neperskaitau kitaip kaip dividendai iki 10 proc grynojo pelno proporcingai pajui, o apyvartai proporcingos išmokos tik proporcingai kiekvieno nario apyvartai...

Plius dar kartelį pakartosiu - tai, kad įmonė ar kooperatyvas turi pelną popieriuje, tai dar nereiškia, kad ji turi pinigų tam pelnui išmokėti

Man galima ir nekartot, aš tai suprantu, tik norėdamas kitus dalykus išsiaiškint įsivaizduoju paprastą variantą, kai visko užtenka.

Nuoroda į komentarą
Dalintis kituose puslapiuose

  • po 5 metų...

Sukurkite paskyrą arba prisijunkite

Rašyti gali tik prisijungę nariai

Sukurti paskyrą

Užsiregistruokite, tai užtruks tik akimirką!

Registruotis

Prisijungti

Jau turi paskyrą? Prisijunk!

Prisijungti


×
×
  • Create New...