Jump to content

Edvisp

Nariai
  • Pranešimai

    62
  • Prisijungė

  • Lankėsi

Visas nario Edvisp paskelbtas turinys

  1. Edvisp

    Kmynų auginimas

    Ukmergės rajone ūkininkas Genys augina kmynus ekologiškai. Ten pas jį idomios technologijos. Gal rastum kontaktus, lyg girdėjau veda mokymus ekologiskos zemdirbystes. O šeip du metus paprasti kmynai auga pvz. Gintaras veislė. Tai pirmas darbas jei be herbicidu tai manau prieš seja labai gerai išsinaikinti mechaniškai jei tradicinė technologija (arimas, kokybiški kultivavimai, po sejos privolavimas). Pirmais metais kmynai auga per sprindį ir augina šaknį. Tai kai gerai sukovoji iš pradžiu, gerai sudygsta ir leisdavau augti savo eiga žolem ir numulčiuodavau piktžoles iki seklu su rendimo, paskui likdavo kmynu paklode tik. Yra tik pavojus su nma, jie atvažiave sako kad stelbia piktžoles paselius, todel labai baisiai negalima užleist. Atrais metais jau jie greit startuoja nes kulasi liepos pradzioj tai piktžoles jau patys kmynai nustelbia. Kitas variantas sėt didesniu tarpueiliu ir tarpueilius purent mechaniškai. Jei praktikuojat no till tai paset iš žiemos tarpinius per žiema labai stipriai stelbiančius piktžoles, o pavasari tada set i likusia paklotę. Mažai bus judinta žeme, mažiau dygs piktžoles.
  2. Edvisp

    Zymeto Kuro Kaina

    Policija vykdydavo reidus, bet ten gal 2 pagauna per metus dėl vaizdo. Nu ką reiks automobiliui kondona darytis į baką bauda ten nemaža nors tas kuras jau nedaug ir skiriasi kainos atžvilgiu pilant į auto žalias jis ar ne.
  3. Edvisp

    žiemkenčių buklė

    Gretimai esančio sklypo (apleistas, medžiais apaugęs, tarp miško) savininkui po 100 už ha pasiūliau prieš pora metų. Susitvarkymui. Savininkas miestietis, tai pirmas jo klausimas buvo ar čia kaina už mėnesį. Panevežio rajono pakraštys su ukmerges r ribojasi. Taip ir neradom bendros kalbos. Sake jo giminem pasvaly moka 500 nesvarbu, kad jo sklypas klausimas ar tu 100 eurų už ha vertas. Taip ir želia toliau.
  4. Edvisp

    žiemkenčių buklė

    8 kg grikių ir 2 kg šakninio ridiko. Nedaug dar patirties su posėliais. Norėjau pradžioj mišinius pirktinius, bet ten kažkaip pigesni garstyčiu privaryta, tai nusprendžiau turimus grikius sunaudoti ir ridiką. Įvairovės nedaug. Tie 8 kg. grikių po 8 savaičių atrodė kaip toks biednesnis normalių griku laukas iš tolo rapso pabiros del sausros tai dideles nebuvo bet grikiui labai patiko, ridikas tai labai neužaugo. Dirbant buvo sausa žemė, bet lekštės sunkios tai su įdirbimu problemų nebuvo. Grikų masės buvo nemažai, bet ji kažkaip gerai įsidirba, susilaužo. Kai kuriuos laukus nuvolavau, bet skirtumo didelio dirbant nelabai buvo.
  5. Edvisp

    žiemkenčių buklė

    kaltinti valdžia,kad vėlai reikia pasėti po posėlio jį savo galva pasirinkus sakyčiau mažų mažiausiai įdomiai skamba aišku ankstesniais metais dažnai sutrumpindavo iki 6 savaičių. Visada galima susiskaičiuoti kada planuotina sėja po 8 savaičių, o jei matai, kad nespesi, atsisakyti. Pats po rapso pasėjau tai gavosi iki 09-20. Kai išsidėsto sėjomaina gavosi kaip tik, nusipurškėm, suskutom ir pasėjom. Paskutinis laukas gavosi 10-02. Kai su tokiom idialiom rugsėjo sąlygom dirbti žemę, viskas gavosi idealu. Pvz, ž. miežius pasėjau rugsėjo pirmom dienom tai jau paklotė nebloga nors sėjos norma maža. Jau kelinti metai iš eilės rugsėjis tampa vasaros tęsinys, todėl tie sėjos terminai teoriniai nelabai turi prasmės.
  6. tai dažniausiai vieni atvažiuoja pafotkina ir tiek, jei randa tai randa minimum dvi kulturas. Jei normalesnis tikrintojas, paskambina paklausia. Turiu klausimą. Į rapsieną įterpiau grikiu posėliui 8 savaičių. Baigiasi 09-20. labai grikiai išbujojo ir žydet pradejo. Niekas nesidomėjo, gal galima pravoluoti iki termino? tarpinius per žiemą tai tiksliai galima, bet ar šituos galima. Rašo, kad turi tiesiog matytis, tai jie niekur nedings pavolavus
  7. Auginom. Labai žemkentiški, neaukšti, ankstyvesni nei kiti auginami - etana, skagen. Klase 3 buvo.
  8. Edvisp

    zieminis rapsas

    Sveiki, gal kas nors sėjate linijines veisles Lysander, SY Ilona, Butterfly? Ar dar kokią parduodamą atstovų? Gal galite parašyti atsiliepų apie tas veisles čia ar į Pm? Su butterfly truputi teko susipažinti, bet iš to negaliu padaryti jokios išvados. Anksti ir į laukus nemačiusius rapso sėsiu, tai noriu linijinę sėti, tačiau rinkoje tik šitas radau. Ankščiau iš linijinių sėdavau Cult, bet jos nebera. Ačiū.
  9. Edvisp

    zieminis rapsas

    Nemažai yra ankščiau diskutuota grupej apie tai. Mano pastebėjimas, kad linijinę veislę galima ūkinę sėti, didelio skirtumo praktiškai nėra. Nes ten kaip ir nėra kam pakisti, atsėliai tik skiriasi. Hibridą ūkinį pabandėm pasėti probleminiuose nuo žvėrių laukuose. Nenugraužė žvėrys, bet skirtumas tai akivaizdus, ūkiniai kažkokie kitokie, pavargę kaip kažkas rašė. Nors rudenį atrodė kaip ir kiti. Ne stebuklas ir pirktiniai, bet ūkine visai prastai. Gal tokie metai… Nors daug kas sakė, kad jokio skirtumo, tai manau yra skirtumas. Hibridas ne veltui genetiškai pakeistas.
  10. Edvisp

    zieminis rapsas

    Jei čia centrinis stiebas, tai nušalo. Dar persipjauk per pus visa augalą, turbut dar gyventojų yra viduj nemažai.
  11. Sveiki, turiu falcon pro su strip till, leksciu versija irgi. Atsiliepimas butu toks, rapsui seti kaip ir gerai. Galima seti tiesiai i ražiena. Rapsa sejom 2 metai. 1 kart i ražiena, kita kart i skusta pernai. Didelio skirtumo nebuvo, bet ir metai skirtingi. Gal 10 metu padirbus butu kitas reikalas. Grūdines kultūras sejom irgi bandėm kas 30 cm bet žemes prastos tai stebuklo nebuvo. Ž miežiai,kvietrugiai visai nk, kviečiam truksta našumo. Kitais metais sejau 15 cm su lekstem, viskas kaip ir ok. 15 cm sejamt norma 4.5-5 mln. Kas 30 cm. Iki 3 mln. Siemet parodys kas kaip, bet grudines atrodo gerai. Trukumai sejamosios: 1. Dideles dylanciu detaliu kainos. Noragai strip till - su kietmetaliu, gamintojas nurodo dideli ha kieki, bet naturoje tas kietmetalis klijuotas ir nudremba, O tuo labiau labai dyla šonai, trašu vamzdeliai, koja. Suma sumarum ilgai nelaiko. Strip till kaltas kainuoja 120 Su pvm tai pasejom gal 300 ir reiktu keisti. Nusipirkus pakeite praktiškai visus kaltus nes nudribus priekiniam kietmetaliui, noragas sudyla labai greitai. Tuo tarpu focus kaltas kainuoja daugiau, bet jis platesnis ir nedildina trasu norago, kojos… 2. Kiek dregnesne dirva ir su strip till nepasesi. Kadangi noragas siauras ir stačias, neiškelia žemiu, pjauna grioveli, o diskinis sejimas jo neužeria, gaunasi kad sekla ikrenta giliai. 3. Sejamosios pastoviai kinta, atrodo nusiperki nauja daikta ir kitais metais išleidžia kita konfiguracija. 4. Diskine sekcija gali dirbti giliai, bet tik Ant popieriaus, kadangi kemšasi ne i arima sejant. 5. Labai silpnas sejimo sekcijos spaudimas į žemę. Reikia gerai išdirbtos Dirvos. Pliusai: 1. Jei sąlygos geros, rapsui pats tas. 2. Labai didelis bunkeris, galima pilnu važiuoti. 3. Nemažas sejimo greitis. dabar galvoju pasidaryti horch focus kojas ir deti atitinkamus noragus, kadangi jie laiko tikrai daugiau, ir seti viska. Kas turi ir nori padiskutuoti, kreipkites pm arba 867468876
  12. Edvisp

    zieminis rapsas

    Šiemet ankstyvas rapsas invigo 1188 tai atrodo kraupiai, šoko viršun su pirma šiluma, paskui šalnos kankino tai dabar žydi bet aukštis nu 1 m. Max. Kita veisle umberto velyva, tai viskas kaip ir norma, nešoko tyst ir žydet. Kažkaip jau kelinti metai pavasarines šalnos padaro žalos, mastom kitiem metam seti velyvas veisles, kad ir kulimas velyvesnis, bet paselis mažiau streso kelia
  13. Šiemet kai taip davė šilumos ant greičio, karbamidas gelbsti. Pirmą kart pabandėm karbamido atiduot biria forma vietoj salietros, skirtumas akivaizdus. Žymiai greičiau suveikė (kaip ir turėtų būti).
  14. Edvisp

    zieminis rapsas

    Papildomas azotas nepakenks, juo labiau, kad taip velniškai auga greit. Sako kai kur jau ir geltonuoja, tai kad balandžio gale pradėtų žydet, nematyta, bent jau man
  15. Sveiki, Turiu 20 ha masyvą durpės. Durpės sluoksnis nemažas, kai iš kombaino lipi, paskutinio žingsnio jau praktiškai nereik dėt, laiptelis būna prie žemės. Didžiausias iššūkis kaip įdirbti durpę. Labai sunku būdavo kai tik plūgas buvo galvoje. Durpėje viskas labai mėgsta išgulti, todėl pasilieka didelis augalinis sluoksnis, kurį ariant kemšasi tas nelemtas plūgas. Dabar tik su lėkštėm paįstrižai ir su striptiline sėjama farmet pasėju. Aišku, tie nagai max penki cm arba išvis pakėlus. Tokiu būdu žymiai geriau, jokių guzų nelieka ir augalinės liekanos gerai susitvarko. Kviečiai būna puikių parametrų apart kritimo, todėl keliauja į pašarą. Parašysiu palei keletą metų kaip sekėsi. Dėl sėjomainos yra kaip yra. Iš to lauko nieko niekad nesitikiu ir sėju tą, kas patogu ir kas ekonomiškai nėra kenksminga. 2019 m. Vasarinį rapsą pasėjau tada lyg po iššalusių žieminių. Buvo mistinis vasarinis rapsas, gal 2 metrai aukščio. Tada buvo taip, kad labai uždžiovino ir atsimenu, kad paviršius buvo visiška dulke, o giliai, kur rapso šaknys prieina, drėkmė. Kūliau po 2,5-3 tonos vasarinio rapso iš durpyno, atrodė neįtikėtina. Bet gal metai buvo vasariniui rapsui labai palankūs. 2020 m. Žieminiai kviečiai. Scagen veislė, pasėta su Rapidu. Atrodė visai neblogai iki kol viską suguldė. Bėda, kad durpyne sugulusių paimti praktiškai neįmanoma, kadangi žemė minkšta. Rauna su viskuo. Gal po 2 tonas gavosi, kadangi buvo ir nesugulusių. 2021 m. Žieminis rapsas. Prisižiūrėjus kaip kiti eksperimentuoja, pasėta su rapidu tiesiai į ražieną. Prastas sumanymas buvo kviečių pabiros dar ir pavasarį turbūt sudygo. Rapsui, kuris išgyveno irgi visai patiko durpė. Vidurkis gal 1,5 tonos. 2022 m. Žieminiai kviečiai. Pasėta su Farmet sėjama kas 30 cm. Patarė taip padaryti, kad išvengti vadinamojo domino efekto kaip būna kai augalai siaurom eilėm, t.y. vienas griuna ant kito. Gal būtų ir visai gerai užaugę, tačiau laukas yra dauboje ir pavasarį buvo neprastų šalnų, todėl pajuodavo. Dar atgaivinau su amino rugštim ir mikro, bet nebuvo jau kažko. Buvo vietų kuriose nepašalo, tai išgulimų nebuvo beveik. Tas visai pasiteisino sėti plačiais tarpueiliais durpėje. Galima į tarpus dar kokį kitą augalą pasėti. 2023 m. Žieminis rapsas. Pasėta kai rašiau aukščiau, skusta penki cm ir sėta. Iš rudens atrodė neblogai, augalų skaičius pakankamas. Pavasaris parodys kaip yra. Sėjau aukštesnę veislę. Durpė visada kelia iššukių. Turiu dar keletą nemažų palaukių, pamiškių kur liuliuoja visa žemė, tai ten po kelių rimtų užklimpimų, nieko nedarau. gal reikės pasinaudoti ta nauja programa durpžemių pavertimas pieva jei bus gera išmoka, kadangi ten beprasmiška dirbti
  16. Edvisp

    zieminiai mieziai

    Kai toks šiltas ruduo tai kur sėta ir link rugsėjo galo jau kaip kilimas
  17. Edvisp

    zieminiai mieziai

    Turesi gero kvietmiežio pernai skutau po kviečiu sudygo pabiros, nupurškiau ir pasejau strip till. Atrode gražiai kol neišlindo kviečiu varpos tai buvo prinokę miežiai ir koks 10 proc žaliu kviečiu varpu. Teko viska džiovint nors buvo galima sutaupyt arba laukt kol kviečiai sunoks, bet užsikrauti miežius prie kviečiu kulimo nenorejau…
  18. Edvisp

    žiemkenčių buklė

    Tai jei nereikalingas daiktas parduot, pirkau dar visuotinio arimo laikais volus su lyginimo lentom tai po keletos metu teko vel ištraukt nes prieš rapsų seja buvo skusta labai šlapia, tai grumstam pratrupint ir po miežiu sejos nes baisiai sausa atrode ir nieko nežadejo. Iš esmes viską darau, planuoju, kad jų nereiktų
  19. Edvisp

    Strip-till

    gal yra Farmet falcon pro strip tilliniu naudotojų? kaip jum su rapso sudygimu? kažkaip atrodo daug ikrito i ta pratežtą griovelį nors tie užžertuvai nuleisti. vienas didelis, kitas žiuriu tik išdyges.
  20. Edvisp

    zieminiai mieziai

    tai visko būna mano viena veisle kažkaip pavasari pamirko, paskui pašalo, tai ataugo ir kuliau jau po rapso pjuties. bet šeip teorija tokia, kuo daugiau stiebu pasieks rudeni, tuo geriau bus.
  21. Edvisp

    zieminiai mieziai

    kad spėtų išsikrumyti, miežiai krumijasi rudenį, pavasarį jau nebe. Kviečiai krumijasi rudenį, bet pratęsia ir pavasarį.
  22. Edvisp

    zieminis rapsas

    kad to lietaus neprognozuoja dar ilgai... pasėjau su strip till į vagutes, bet ir tai labai sunkiai dygsta nors dregme iš apačios eina. Palytų tai šoktų stipriai.
  23. Pameginimui 2,5 ha tai gavosi gal 18 tonu, gal ir daugiau Stambūs grudai, tai dadeda
  24. Pradejau kulti miežius tai kelias dienas vejuota buvo su saule tai beveik pilnai išdžiuvę grudai. Problemelė su perlyta dirva, net kur melioracija gera, lenda ratai jei taip ir toliau negailes dregmes bus reikalu paimti derliu nekalbant apie rapsu seja.
×
×
  • Create New...